Pages

Wednesday, December 30, 2009

Jangan jadi macam aku!

Kata orang tak kenal maka tak cinta.
Tapi bagi aku kalau tak kenal pun boleh cinta ape?
aik.intro mcm nk tulis pasal cinta jerk??eheks.
no.no.no.
ada benda lain yg lagi penting dari cinta lah.
which is....MYSELF@diri sendiri.
Kadang2 aku terkonfius dengan diri sendiri.
Benda yang aku tak minat aku buat.
Yang aku betul2 minat aku tinggal jauh dari mata.
Benda yang aku rasa tak mampu aku buat pun aku main redah je.
Yang aku rasa aku mampu buat,aku ketepikan jerk.
hmmm
hidup aku takde tujuan?
ish.xdela sampai ke situ.tujuan tu ada.
tapi dalam nak mencapai tujuan tu,banyak betul halangan yang aku terima
dah banyak kali rasanya aku ada dalam situasi "diluah mati emak,ditelan mati bapa."
last2 aku masuk dalam 'lubang maut' aku sendiri.
sekrg ni dah nak masuk tahun 2010 dah pun.
umur dah makin meningkat.
Macam tak percaya aku dah hidup lebih 20tahun.
rasa baru semalam aku pergi tadika.
baru semalam juga masuk darjah satu.
then,masuk asrama 5tahun berturut2.
Selama ni juga,aku tak pernah percaya aku boleh pegi sejauh ni.
Kadang2 memikirkan betapa bertuahnya aku ni,
jadi takut pun ada.
Orang banyak kali tanya aku,"macam mana boleh blaja smpai pegi korea ye?"
hmmm.
setiap kalo org tanya,"tuah je,"itu yg aku jawab.
memang btol ape.aku tak tipu.100% real.
tanya la sape2 je dalam dunia ni,aku mana ada rajin gile2.takdenye.
kalo ade pun dalam mimpi lah.itu pun kalo termimpi.hehe
hidup dalam tuah ni buat aku terfikir pulak.
smpai bila aku boleh bertuah macam ni ye?
aku rasa tahun 2010 ni aku nak buat sesuatu yang aku minat plak.
sesuatu yang boleh buat aku rasa mcm tak terpaksa nak buat.
sesuatu yang boleh buat aku rasa happy membuatnya.
i will.insyaAllah!

**nasihat aku,buatla ape yg korg sume minat supaya akhirnye jgn jadi mcm aku!=P
peace,no war!

Wednesday, December 16, 2009

Quickie

just a quick update.
how do u think of my blog's new face?
huhu.
well.still masih ade dua paper left.
tak sabar mau habis exam sepenuhnye!
rupa2 nye dh nk hbs 1st year di Dongyang Technical College.
그래도,동양에 처음 갔을 때 엊그제 같은데..이제 일년이 거의 다 왔어~~
tak sabar juga mau plan cuti!=)
till then.salam.

mode:listening to Beast with the song Oasis.

Friday, December 04, 2009

Mulut rasa ubatㅠ..ㅠ

Kenapa mulut rasa ubat?
haa.itu yg kite tak tau(ikut stail Los dan Faun)
aiya.actually hari tu buat dental surgery(ceh takleh blah bhs!)
atau dlm bahasa melayunye,tampal gigi ni ha.
sakit ke?
uishhh.
bukan ke sakit gigi tu sakit ketiga lps mati,n beranak?
mustilah sakit.smpai terbaring kat umah K.Ani (staff embassy) lagi!
*thanks k.ani bg pinjam katil*
hmm.tapi memang pun.gigi dan aku.memang tak ngam.
ade je yg tak kene.ish.dush2.
well.mggu dpn ade appointment lg.
dah la sehari seblm exam tu.haaaiiii.alamatnye menderita lagi la kot.*takut2*
kalo tak pergi karang,duit dah bayar.
berapa?ok2.the best part.rawatan gigi kat korea.tampal je,bkn cabut.
350000won.atau dlm malaysianye rm1025.55.ha siap ade sen2 lagi tuh.
erk.mahal siot.kuikui.ha.kalo dah bayar byk tu,takkn la xnk gi kot?
tapi kan,sesuai la kot dgn alat2 yg die guna kat klinik tu.canggih wooo..
masuk je klinik tu trus brbalan-balan mata ni ha.
sume pinkkkkk je.nurse die?semua perempuannnnn je.cun woo.
ak bet sume laki yg pergi tu trus ilang sakit tgk muka mereka yg cun melecun tu ha.
ish.dah2.saje je ni mencuri masa study sket update blog brhabuk nih.
kalo ade mase,takdenye nak update.huhu.
ok.got to go.eh sebelum tu.lupe nak pesan.
jangan lupa tgk crite The Sister's Keeper.best.hehe.

**Kepada sume student Dongyang Technical College(bajet student korea pun bace ke??) selamat menempuhi final exam dgn jayanya..meh kita study rmai2!=)

Monday, November 16, 2009

why don't we cheer ourselves up a bit today?=)

...............
..........................
.................................
..........................................
.....................................................
................................................................
............................................................................
................................................................
.....................................................
..........................................
.................................
.........................
..............
You wont know until you click the title!:p

Tuesday, November 03, 2009

Senyum sampai telinga=)

Kami cuti seminggu!!
wah.ini sudah bagus.
hari ini temperature drops smpai -4.
blom habis terkejut lagi neh.autumn,tapi dah mcm winter.
aish.tadi balik dari kelas,buka emel.
"Anda dilarang ke kelas selama seminggu bermula hari ini."
sebabnye?ape lagi.kes h1n1.dah ramai yg jadi suspect virus nih.
hmm.risau ade jugak.tapi papepun kpd yg tengah sakit tu,
ciksunny doakan moga cepat sembuh ye.InsyaAllah.=)
nak buat ape ye cuti seminggu?
......................
......................
......................
.........still xde jawapan.
hmm.kna siapkan kerja yg paling penting.
then,ape lagi ye??
guling2 atas tilam smbil berbalut selimut tebal.ini sudah semestinya.
tipulah sape tak suka 'aktiviti' neh.nak2 dikala kesejukan melanda neh.
papepun,sume2 silalah jaga kesihatan masing2.
yg ade kat korea ni,jgn lupe pkai baju tebal2.
kalo ciksunny takpe,dah ade 'penebat haba' dalam badan.hehe
yg kat m'sia plak,
musim2 hujan ni tak perlulah nak bermandi manda dekat sungai ke,
tasik ke,air terjun ke,bahkan kat longkang skali pun.
bahaya tau.(ini sebab byk jadi kes mati lemas.)
so,sume.selamat meneruskan aktiviti harian anda.
sekarang ni dah tiba time to golek2 atas tilam.
yiiihhhaaaa!!!!=)


**met wif miss Lee Sun Mi last night.had a really delicious dinner and we even met with the SBS mc for Challenge Golden Bell!yet another memory was made=)

Saturday, October 31, 2009

It's all conspiracy!



"It's not that chocolates are a substitute for love. Love is a substitute for chocolate. Chocolate is, let's face it, far more reliable than a man."

**now i finally know why i turn like this!LOL.can't help myself to not supporting those quotes!hmm.now the million dollar question,WHAT DO U THINK???

Xtvt di pagi hari.

1) Apa yang anda rasa sekarang
-Mengantuk tp still gagahkn diri menaip pos ini!=)

2) Rate tahap keemoan anda (1-5)
-0.i hv a great outing last night!

3) Warna kesukaan anda?
- Biru,hijau

4) Kalau diberi peluang, anda mahu jadi artis?
-Artis??ish tak best la.no privacy plak rs.kna kongsi sume.kongsi sket2 je br best.hehe

5) Bagi satu sikap yang ada pada anda
- Susah nak tegur org yg buat salah.hmmm.make urself brave dila!

6) Anda rasa ada seseorang sedang meminati anda?
- oOoo,tidak!stalker!!haha.soalan cam trbalik je.ciksunny yg sdg minat seseorg ye la kot.opss!!haha=p

7) Kalau anda sedang berduka,apakah yang anda akan buat?
- Prefer duk sorg2 mengenang nasib diri.then,i'll be alright!i can't be sad for a long time,i'm just not used to it..am i???

8) Jika anda wanita berapakah mas kahwin yg sesuai untuk anda?
-kna la tgk status kekayaan empunya yg nak memberinya tu dulu!ahaks*_*

9) Anda suka pemberi tag ini kerana…
- pemberi tag ini pun suka pd sy!wakakaka

10) Jika anda menjadi pemberi tag ini,, apakah perkara pertama yang akan anda lakukan??
- It happen to be that i'm the one who received this tag.so,i guess i don't really hv to answer this question right?but then,thanks to Hazwan for sending me this tag!=)

Monday, October 26, 2009

I'm still in da house!!

Paper tinggal cuma satu je lg.
so weekend tu ciksunny ngan sorg sahabat
pergila window shopping(duit tak masuk lg,so mampu tgk je la.huhu..)
wlpn pd dasarnye window shopping,sempat jugak kitorg cuba itu,cuba ini.
hehe.gian nak pkai bj baru.sekejap pun jadilah.
ciksunny pun tak ketinggalan la mencuba jeans2 yg ad kat ctu.
Nak dijadikan crite dpt la satu yg muat btol2 ngan ciksunny ni ha.
(well,tau2 je la saiz sluar ssh nk cari.miracle plak mlm tu ad saiz.muahaha)
dlm bilik cuba2 tu sempat la tgk die punye harga.
humang aih!mahal la plak.duit tak cukup.aiseyman.
so,trpaksala reserved dlu.huhu
so,kuarla ciksunny dr bilik cuba2 tu dgn prsn yg down skali.
then tetiba."Apa khabar?"suara sorg pompuan muncul dr entah mane2.
"aik,buang tebiat ke kwn ak nih.tetiba je buat accent pelik ngan suara
yg lemah lembut.besenye kasar je."kate ciksunny dlm hati smbil sempat memperli.hehe
rupe2 nye kat luar tu ad sorg pompuan korea ni tgh tggu turn nak cuba baju.
die la empunya diri yg menegur ciksunny ni ha.
ciksunny pun ape lg.senyum la ala2 wanita melayu terakhir smbil
buat muke trkejut gaya Hj Bakhil dlm crite Si Labu Labi.
(cam pelik la plak expression muke nih?)
kami pun berchit chat sbntr.
rupa2nye die prnh duk m'sia 4thn.kije ngan sykt samsung.
gembira btol jupe ngan org m'sia kat korea katenye.
ciksunny pun berbudi bahasa la,gembira jupe ngan org korea boleh ckp melayu,kate ciksunny.
pastu tetiba anak die nangis la plak.(lupe nk bgtau,die ad bwk baby yg tgh duk lam troli)
ade ke patut baby tu nangis smbil tgk ciksunny?
igt ciksunny hantu ke ape?ish2.xpatut2.
pastu trpaksa kitorg stop brckp di ctu.
die pun tolak la troli die pergi smbil baby tu masih lg buat jelingan tajam kat
ciksunny ni ha.
kurang asam punye budak!ish2.naseb baik bkn bdk2 yg ciksunny prnh jage kat nursery dlu.
kalo x,mau penyet2 bdk tu ciksunny kerjakan.haha.
(jgn risau,ini hny sbg penyeri post yg bosan ini)
ciksunny keje nursery?ha.itu yg kite tak tau.(gaye khir rahman la filem Los dan Faun)
ade lg satu keje yg ciksunny buat tau.yg ini pun cam lam crite
Ripley's Believe It or Not.hehe.
well,kna la tggu next post utk crite sensasi nih.=)

**just updating wht's goin on with my life as there's people kept asking me to update my blog.
sorry for being so lazy to update lately.till then.


Yg benar2 menulis,
ciksunnymiso aka miss sunny smile.=)

Thursday, October 22, 2009

Hari ini aku @@%%^^**^

spt yg ak update dlm twitter,
yes.i think i failed my physics test.
it was the worst paper kot utk midterm exam nih.
muahaha.
dah rase cam naik hantu nih.
the same thing studied in the past few years,
still xleh jwb.
arghhhhh!!

spoil my mood aje.
kesian kat readers kna bace entry lepas geram ak nih.
sori lah kalian.huhu.
gotta go.
tak mau pisang brbuah brkali2.
back to study mode.but still.
no mood at allㅠ..ㅠ

Tuesday, October 13, 2009

Bila lagi akan kembali.......

Hari ni puas ciksunny membaca blog rakan2 yg berada di Malaysia.
Melihat update2 mereka di twitter,dan macam2 lagi
berkenaan kehidupan mereka sbg pelajar uni di Malaysia.
aishh..tetiba terbit cemburu di hati.(tp tak lama,itu kn hasutan syaitan:p)
melihat mereka dapat kumpul sama2,
jumpa sama2 di hujung minggu,
dan bila tiba cuti jalan sama2 satu,dua kereta.
Bila fikir2,ni la namanya pengorbanan demi
sebuah rencana hidup yg masih lagi jauh.
Bila membaca aktiviti rakan2 lama di Malaysia,
terasa btol kelainannya.
Yerla.Hujung minggu,lepak kedai mamak
makan roti canai,mi goreng,teh tarik dan macam2.
Pastu bosan2 datang rumah,pergi pantai.
Kat sini hujung minggu diisi dengan berehat sepuas-puasnya.
Nak2 sekrg dah makin sejuk.Nak kuar pun pikir 2-3kali.
Then layan komputer,tgk drama,telefilem Melayu.
Kalo terasa rajin kuar jalan amek2 gambar.
Masa sekarang ni pun kalo lapar boleh lagi
keluar cari makanan.
Kalo lg best,mase cuti kat rumah.
Waktu2 macam ni akan buka peti.
Nah terserlah la semua makanan yg sedia di'ngap'.
Kalo ciksunny,wktu sekrg ni mula lah nak cari kucing.
Kidnap sekor masuk rumah,buat teman tidur!
hehe.
Rindu?
mesti la.Kadang2 benda yg depan mata kita buat tak nampak.
Tapi bila dah tak ada,mulalah kita mencari,merindu.
ciksunny toleh sebelah kanan,ade gmbr family.
Tengok depan,ade gambar sahabat2.
Toleh blkg,ade rumate yg tgh tidur nyenyak.

"When I look at you
I see forgiveness
I see the truth
You love me for who I am
Like the stars hold the moon
Right there where they belong and I know
I'm not alone"
Yup,ciksunny bukan keseorangan.
Malahan bertuah btol rasanye
dikurniakan mereka2 ini untuk menemani
ciksunny mengharungi hidup ini.
Buat sahabat2 lama di Malaysia,
ciksunny nak mintak maaf sbb tak sempat hubungi
semua waktu balik hari tu.
Moga persahabatan kita semua kekal selamanya.
Moga persahabatan ini juga membawa kita ke jalan syurga InsyaAllah.
I'm always there for all of you.
Does'nt care when,where or how,
i'll always stand beside you all.
And all the sweet moments we've made
will forever kept in my memory.
I miss u all,friends!

mode:rindukan kawan2 lama dan wktu2 dulu!





-ciksunny

Tuesday, October 06, 2009

What is wrong with me???

Alhamdulillah..
Sambutan Family Day PPMK atau dulunya
dikenali sbg Hari Muhibbah telah pun berakhir dengan jayanya.
Akhirnya segala kegusaran dalam hati
berakhir dengan kenangan manis yang tak dapat dilupakan.
Walaupun mengakui terdapat beberapa kesilapan yang berlaku
pada majlis tersebut,tetapi itulah lumrah dunia.
Tidak ada sesuatu pun yang sempurna dalam dunia ni.
In fact,one famous person which i don't remember who
had once said that,there are no mistakes in life.
What we call mistakes are actually lessons that are crucial
for us to accept it with an open heart.
And trying to learn all the lessons are the most important of all.
Even ciksunny yang sepatutnya bertindak sbg seorg ahli creative crew
yg bersama menolong menjalankan tanggungjawab memastikan
majlis berjalan lancar juga mengakui that I did'nt made a perfect job either.
If only i did inform and alert them about the incident earlier,dis thing would never happen.
It was all my mistakes.Or shud i say lessons.
I was too emotional that day that i neglected my responsibility.
I'm really sorry for what hv i done.I'm ashamed of myself and
i'm assuring u all that it will never ever happen again.
All the praises shud go to the person that really put a great effort for the ceremony.
Not me.the one who is lack of commitment.
I'm sorry if there's anyone out there that feel dissapointed by my action.
The person behind ceremony itself had really put their best
effort in making the ceremony a huge success.
Special thanks and congratulations to all who had work really hard for this ceremony.

**I was thinking about this many times recently.I was thinking that some part of the incident was also my fault and for that i decided to wrote this.Sincerely,i felt guilty for this.I'm the one who shud be blamed since I'm the one who knows the incident from the beginning but i'm not taking the right action.Forgive me.:)

Friday, October 02, 2009

Updating

Salam sejahtera semua..
ok.kpd pembaca setia blog ciksunny yg tak seberapa ni,
mesti ade notice something kan?
yup,background dah tukar!
actually,ciksUnny suka ngan layout yg dulu tu.
tapi,semalam accidently terdelete template yg tu.
memang menyesal tak sudah la jawabnye.
huhu.tapi takpe,
sementara waktu ni,akan guna layout ni dulu.
Ada masa nanti tukar yang len plak.
Bile dah tukar layout baru ni banyak la pulak
benda yang dah berubah.
hmm.banyak gak benda hilang.
widget tak sesuai kot~
well,dah lame tak menulis blog.
jadual untuk sem ni dah makin pack.
assignment plak bertimbun2.
tapi itulah namanya student kan.
sabar ciksunny sabar..
hehe
Insyaallah blog ni akan diupdate lagi di masa depan.

Sekian.

Monday, September 21, 2009

Perginya raya pertama...

Hari raya pertama dah pun berlalu.
Walaupun keletihan menyengat krn trlibat dgn
persiapan hari raya pd malam sebelumnya,
alhamdulillah dpt juga ciksunny berkongsi
kegembiraan dengan sahabat2 laen.
Raya kami tahun ni semestinya berpusat di Kedutaan Malaysia.
Bezanya adalah tahun ni ada pelbagai juadah tradisi disediakan sekaligus
membangkitkan mood raya walaupun jauh dari Malaysia.
Sebut sahaja,semua jenis makanan ada.
Lontong,kuah kacang,rendang,nasi beriyani,gulai kambing.
perrghhh.memang menjilat jarilah!huhu
Dan sekarang ni dah perlu kembali kepada rutin asal.
Sebenarnye tgh study untuk kuiz Electronic Circuit pagi ni,
tp take a break jap.release2 tensen sket.hehe
Jadi dikesempatan ni,ciksunny minta maafla banyak2
kalo ada salah dan silap.
Untuk keluarga dan sanak saudara
di Dungun,Terengganu,Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin.
Untuk sahabat2 tak kira yg berada di Malaysia,Korea, malahan di merata dunia,
Selamat Hari Raya juga saye ucapkan.
Bersama2 lah kita meraikan raya ni dengan penuh kesederhanaan.
Moga dapat lagi kita bertemu dengan ramadan yang akan datang
insyaAllah..

**sape nak buat rumah terbuka?jgn lupe ajak ye..:p

Wednesday, September 16, 2009

Hairan sehairan hairannya.....

ye btol.sy mmg mls sggh mahu mengupdate.
mungkinkah trlalu sibuk membace post2 blogger laen?
atau mungkinkah trlalu sibuk dgn klas yg br brmula?
atau mungkin trlalu sibuk membaca hal2 konspirasi dunia yg nmpk tak berkesudahan.
dari konspirasi video palsu Osama Laden
sehingggalah kes tunjuk perasaan Indonesia membenci Malaysia.
Tiap2 hr ciksUnny hadap crite2 mcm tu.
Sehinggakn kdg2 tak taulah mana satu realiti,
mana satu fantasi atau lebih tepat lg,satu pembohongan.
Tertarik btol ciksunny dgn crite Antara Garisan lakonan Norkhiriah
yg mampu buat kita berfikir pjg.
"Kita manusia sama sahaja.Kalau adapun yang membezakan kita hanyalah
satu garisan halus.Satu garisan yang mana kita boleh melangkauinya tanpa kita sedar."
Melihatkn konspirasi video Osama Laden yang hangat diperkatakn kini,
telah terang memberi bukti muslihat pentadbiran AS utk
mengaburi mata dunia.
Tanpa kita sedar,kita telah jadi tak ubah seperti patung@boneka atau sewktu dgnnya.
Kita diperalatkan spt org bodoh sebodoh bodohnya.
Sehingga tak dpt beza mana satu permata mana satu kaca.
Mana taknye.Sekrg ni sape2 yg berpakaian sopan dipandang pelik sepelik peliknya,
yg terbuka di sana sini dipandang tinggi setinggi tingginya.
Yang punya badan 'slim' dipuja sepuja pujanya,
yg punya badan 'oversizew' dihina sehina hinanya.
Kalau tak ikut trend kini dikatakn lapuk selapuk lapuknya.
Yg bercakap hal2 agama dikatakn kuno sekuno kunonya.
hai.manusia2.kononnya sibuk memperkatakn psl kebebasan diri.
Tp tanpa sedar fikiran,idea,semuanya dah dijajah sejajah jajahnya.
ciksUnny bgtau ni bukanlah utk mghasut atau ade pape niat jahat.
Tp,kalo boleh nak buat sesuatu tu gunalah akal fikiran.
Basic nye kita kna sedar yg smpai bila kita mau dijajah?
Tak salah kalo kita mengikut sesuatu yg baik,yang tak bertentang dgn agama.
Bukannye mintak jadi alim sealim alimnya.
Kalo ade yg brckp psl agama sekalipun bukannye brmakna die tu alim sealim alimnya dan
imannye tebal setebal tebalnya.
Ingat,yg menentukan iman kita itu hanya Allah swt.
Bkn hak kita untuk menilai sume tu.
Cukuplah kita ubah diri,fikiran,cara ke arah yg lebih baik.
Udah2 la memandang yg nmpk buruk itu hina sehina hinanya,
yg nmpk cantik itu indah seindah indahnya.
Sekian,terima kasih sekasih kasihnye..:)

**psttt..artikel ni ade mcm style penceramah brtauliah tak???hehe:p

Sunday, September 06, 2009

Daylight Dream




Dreams never hurt anybody,so it's not wrong to dream.
Dream whatever you want to dream,
as long as u work for it
as much as you want it to become reality.

**It's 2weeks left for ramadan.I dream all my good deeds be accepted.Insyaallah.^^

Saturday, September 05, 2009

Saye sungguh rajin mengupdate

Ini copy paste dr twitter akaun ciksUnny.



Tgh bosan2 nampak kuiz best ni.Resultnye,Lord Voldemort??
haha.nk tau ape die tulis lg?
ni ha.

"He who must not be spoken of!" You are the Darth Vader of the Harry Potter books. You are out to kill young wizard Harry Potter. Your soul is split into many pieces which means you are very hard to kill. You are a powerful villain.

sekrg,ade takut?????

**sekadar suke2.mmg takde keje.ye.saye sggh bosan.eh,(smbil melihat jam).it's sahur time!!!

Friday, September 04, 2009

Awan aka cloud



"Kegembiraan itu seperti awan yang berarak,

Jika kita merenungnya terlalu lama,

ia bakal menghilang."
....

**Nikmati kebahagiaan yg kita dapat.Tapi jgn skali lupa kesedihan yg bakal mndatang.Beringatlah slalu.Langit tak selalunya cerah~

ehem2





"Intelligence is like underwear, everyone should have it,
but we shouldn't show it off."




"지성이란 속옷과 같아서, 누구나 다 가지고 있어야 하지만,
드러내어 자랑해서는 안 된다."
**shud we????

Saturday, August 29, 2009

Mengubat Hati::

Alhamdulillah..
Akhirnya kembali juge ciksUnny ke bumi Korea ni.
Sementelah flight MH66 menjejakkn rodanya ke tanah Korea ni,
lebih kurang dlm jam 7.05pagi jauh di sudut hati ciksUnny
terbit kerinduan kpd keluarga trcinta.
hmm.baru je brpisah beberapa jam.Sedangkn perjalanan disini masih lagi jauh.
Tapi,kuatkan hati,sematkan tekad di hati,insyaallah fasa baru kali ni
akn ciksUnny lalui dgn keyakinan dan semangat yg baru.
hmm..
Macam2 peristiwa berlaku waktu cuti yang lepas.
Gembira,suka,duka sume dah campur jadi satu.
Walau apapun yg berlaku kita sbg org Islam hendaklah percaya
setiap yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.
Biasalah kan,dalam gembira akan ada dukanya.
Walaupun ramadan di Malaysia kali ni tak seperti yang ciksUnny impikan,
tp hikmah di sebaliknya adalah lebih daripada tu.
Ramadan kali ni banyak mengajar diri ciksUnny erti kesabaran,tanggungjawab
dan kasih sayang.
Benarlah seperti firman Allah swt:

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

-Surah Al-Baqarah ayat 216

Tak semestinya apa yang kita rasa 'malang' tu sesuatu yang buruk kan?Insyaallah,kalo kita sabar dan reda akhirnya kita dapat juga tahu hikmah di sebalik apa yg terjadi.Lagipun,doa itu kan senjata mukmin.Dan dengan mengingati Allah juga hati akan tenang.Tak susah sebenarnya nak menerima takdir yang ditentukan untuk kita.Pada keluarga yang jauh di mata,ciksUnny harap semuanya dapat bersabar menerima ketentuan ni.Doa ciksUnny sentiasa mengiringi susah payah yang dilalui.Sama-samalah kita ambil iktibar dari ayat ini.

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh di medan perjuangan,dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

-Surah Al-Imran ayat 200

Percayalah bahawasanya janji Allah itu benar.Siapa tahu lepas ni mungkin ada yang lebih baik menanti di hadapan?

**Salam Ramadan buat semua.Pose elok2 ya!^^

Saturday, August 08, 2009

-::Perak Getaway::-

Salam sejahtera sume.
Sori lame tak update blog ni.
tOo busy.haha
yerla tuh.
hmm.still remember the previous post i wrote bout the cool stories tht i would like to share?
ok.so inilah masenya.huhu.
it's all bout my trip to Perak Darul Ridzuan.
Trip yg memkn mase 4hr 3mlm tu mmg best giler2.

Thanks to tuan rumah,cikcaCingpInk n da rest of da family yg bg tumpang
tido kat umah dgn hospitality yg mmg 1st class.Tenkiu2.
Timakaseh jugak kat driver yg begitu brpengalaman sekrg ni,cikcaCingpInk.huhu.
Prjlnn ke Ipoh mmg satu pengalaman yg xdpt lupe smpai bila2.
Sumenya yg ad dlm keta(ciksUnny duk dpn,3kat blkg.advantage gak jd ciksUnny nih.hehe)
wlpn mengantuk,ditahan jugak.
Sumenya bukak mata luas2.Perhati traffic light,garisan tgh,garisan tepi,
keta blakang.keta dpn,jln masuk,jln kuar.
Sumenya alert.huhu
Biasalah kn,dh lebih sethn setgh tak pegang stereng kereta.
Agk kelam kabutlah gak jadinye.Tp itula namenya adventure.kan3?
Bila dh habis jadi 'tebal' sume kulit muka,akhirnye smpai gak
kami kat destinasi dituju.hehe.LostWorldOfTambun!main2 air smpai pucat kulit kaki dn tgn.
hehe.(tp men ngan ombak buatan is the most tiring one!:p)
naik turun bukit nk men gelongsor.sume dh dicube.
puas2 men.kitorg gerak plak kat bdr Ipoh.
jln2 cari makan plak kat ctu.Lapo maa..huhu.(sempat gak shopping satu dua benda!hehe)

Hari ke-3 ditruskn lg ngan trip ke PulauPangkor.
Wlpn panas terik tp mmg x dpt nafikn yg the beach was magnificent!mmg cantik wa ckp lu.huhu
(thanks to Mr.Driver yg bwk kitorg jln2 sekitar P.Pangkor.rm1o sorg tau!naek van wrna pink.jln kat ctu mcm naek roller coaster!hehe)
Setgh hari kat P.Pangkor,kitorg gerak balik ke Lumut.(umah cikcaCingpInk kat ctu).
Pastu ptg tu kitorg gerak ke Teluk Batik.
Slalu gak dgr nama tmpt ni.Akhirnye dpt gak peluang pegi sane.
Cantik gak pntai die.Kitorg ape lagi.Mandi manda la jwbnye.
Overall,trip kitorg ni byk dihabiskn dgn aktiviti air.hehe.
Papepun jjangita!(terbaik)

Sape2 yg tgh bosan2 tu silalah brkunjung ke Perak.
Byk btol tmpt menarik kat sane.Blom cube blom tau!hehe
(rakyat Perak,sila bg kredit kat ciksUnny sbb tlg promote.hehe)
Sememangnye tak rugi brhabis duit utk pegi trip yg mcm ni.
M'sia pun byk tmpt menarik.
"So,jgn lokek brbelanja utk holiday dlm negara,"pesanan dr kerajaan M'sia.hehe:p

Sunday, July 26, 2009

U hv to see dis!

ok2.calm down everybody..
here's back our fav rapper@singer@gag MC MONG!!
fuhh..really miss his appearance on stage.
and now he's back!!
Lurve Mc Mong like i lurve my brand new sweater.LOL..
haha..
Here's Indian Boy.just made the comeback stage few days ago.
enjoy~



**i personally love this live version rather than the music video.this is sooo much fun!^^

Thursday, July 23, 2009

In Holiday~

Updating from the hotel's lobby.
Just got back from Kuantan.
Had a chance to view the scenery of Cherating Beach.
magnificent!huhu.
ate a lot of durian at the parking site with a lot of people passing by.
did'nt care much bout them though.huhu~
really enjoying the durian while being entertain by the sea's cool breeze.
i'm going to miss all this when i leave Malaysia next month.
how time had gone so fast!
ok2.chill out.
there's a lot more to come.
and a lot more of cool stories to be share!
wait for it!^^

**just read the whole stories about Neil Armstrong's fake moon landing.not sure which one is true right now.which one must i believe in??hmm.tp mcm org melayu kate,"kalo takde angin masakan pokok brgoyang," kan??sure enough,there are conspiracy behind all this!

Tuesday, July 21, 2009

Ganu Kite!!

Alhamdulillah.
Akhirnye trip ke Trganu mggu lps dah pun brakhir dgn jayanye..
Probably one of the most memorable trip ever!
Byk jugak tempat yg pegi.
Sekadar menyebut,Taman Tamadun Islam,Pasar Payang,Rantau Abang,Sekayu
dn byk lagi..
Berkelah di Sekayu pun best.
Mandi manda smbil makan2.
Tiap masa pun makan je kejenya.Rambutan,manggis,nasi dagang jadi menu kitorg hari tu.
Memang best la wktu tu wlpn ade cket gangguan dari bbrp bdk2 lelaki yg xtau malu.huhu
neway,wlpn lebam2,luka sane sini,Sekayu mmg best.
Suasana hutan yg masih terpelihara,bunyi air,bunyi serangga.ciksUnny bagi 5star lah!^^
tp hari tu berkelah dkt bawah je.my dad tak bagi naik smpai waterfall,bahaye kat ctu.
Alhamdulillah,xde pape yg buruk brlaku.We all had a great time that day!
Wktu di Awang's Chalet,Rantau Abang pun best gak.
Lepak kat pantai smbil makan2 dn mengira bintang2 di langit smpai jauh malam.
hehe.
Bunyi air pantai,bintang berkelip2,bau air laut.Indah betul ciptaan Allah..
One night spent at the Rantau Abang beach was really awesome.rasa mcm tourist!hehe
Hajatnye nak tgk matahari terbit pagi tu,tapi tgk2 dh msk subuh pun takde
nmpk tanda2 matahari muncul.
So,we just assume that the cloud was too thick that we could'nt see the sun clearly.
Neway,3days with friends made me really happy.
Hoping someday bley cuti same2 lagi.
Korg terbaik!!^^

**dah puas mkn keropok lekor terengganu ke??hehe..

Sunday, July 12, 2009

Confession @ Luahan Hati

Scene::
Ruang tamu rumah yg dipenuhi asap hasil dr pembakaran trbuka.~

watak 1::
serabutnye lah asap nih!nak bernafas pun tak bleh!arghhh!

watak 2::
..................

peringatan::
watak 1 itu adalah seorg perokok tegar.

**luahan hati seorg perokok pasif.kami mangsa keadaan!
itulah sbnrnye ape kami,golongan perokok pasif ni rasa........
sendiri ckp,tp xmau igt..hmmm..
- no offence -

Friday, July 10, 2009

Masih ada yang sayang...

Salam sejahtera semua..

ok.hari ni rasa nak berkongsi cerita ttg kisah seribu satu malam.huhu.

sudilah bace smpai habis ye.

nak dijadikan cerita malam tu ciksUnny berada di ibu negara(ceh,'ibu negara' tu..)

utk hadir ke majlis kahwin salah sorg senior yg chantek lg menawan iaitu k.syifa.(majlis grand,suke la.nanti nk mjlis kawen camtu bleh?)hehe..

majlis tu brlangsung kat sebuah dewan di shah alam.rmai jugak jupe senior2 yg len.tp

maafla utk senior2 yg ciksUnny tak sempat jumpe,yelakan,ciksUnny ni pun ikut org.so,

takleh la nak merewang suke2 hati.huhu..

ok.habis makan2 sume(makanan mmg best.cenderahati plak dpt chopstik sepsg!menarik!^^)

trus la ciksUnny dn sorg sahabat brjln2 ke intec(saje nk mengimbau ms lampau.hehe).

kitorg round plaza alam sentral,kompleks pkns,pekena cendol femes kat dpn giant sh alam seksyen 18,pstu paling best makan kat restoren sup utara.fuhhh..masyukk..hehe

dah habis round tu tetiba ciksUnny dpt panggilan dr mak ciksUnny minta turun ke KL.(sbnrnye hmpir satu famili ade kat kL,anto my sis start sem baru kat um).

mase mula2 tu,mmg mls sgt nk turun.tp lps shbt ciksUnny pujuk2 akhirnye turun la ciksUnny ke kL dgn prsn yg tak tentu hala.

haa..hari tu skali lg ciksUnny kalah dengan syaitan tau.kalah jugak ngan nafsu sendiri.ciksUnny marah2 je hari tu.hati ni asyik membara je.astaghfirullah..

so,on da way nk ke hotel tmpt kitorg stay tu,rupe2 nya ciksUnny dh salah naek LRT.dlm kepala dh fikir,ni ler balasannye marah2 sgt.tp hati ni ttp gak nk salahkn org len.teruk btol la ciksUnny ni.angin satu badan tol mlm tu.

pastu mase tu dh mmg mlm sgt,tiba2 rs takut,seram sejuk.sume crite2 tak elok psl m'sia menerawang dlm otak nih.bunuh,rogol,ragut,culik.arghhh!!mase tu nak pandang muke org len pun tak berani!huhu.

akhirnye lps kalut2 cr jln balik,ciksUny truskn dgn naek teksi utk ke hotel.ms tahan teksi tu mmg berdoa byk2 moga dijauhkn perkara yg tak elok.tmpt ciksUnny tahan teksi tu pun cam gelap semcm.seram sejuk badan mmg tak habes lg waktu tu..uishh..cam mimpi ngeri pun ade..

Alhamdulillah,akhirnye sebuah teksi berenti btol2 dpn ciksUnny.bila jenguk ke dlm,drivernya sorg pakcik berkopiah.dgn lafaz bismillah,ciksUnny naek je la teksi tu.igtkn dh hbs rase takut,tiba2 setan skali lg mainkn peranannye.dihasutnye fikiran ciksUnny ni dgn berita2 pemandu teksi M'sia yg lagaknye baik,tp sbnrnye ade udang di sebalik megi,eh di sebalik batu.

seram sejuk kembali lg.dup.dap.dup.dap.cam nk pecah jantung ni berdegup kencang bak larian juara pecut,watson nyambek.tiba2 dpt idea.ciksUnny amek hp ciksUnny dlm kocek seluar.pastu simpan pakcik tu punye nombor plat teksi yg trlekat kat bhgn dpn keta tu.dlm hati mase tu siap brmonolog sndiri lg,"kalo ade pape jd kat ak,kenala ko pakcik!"

slps bbrp minit,akhirnye smpai la ciksUnny ke hotel yg dituju.mase ciksUnny tgh cari duit utk bayar kat pakcik teksi tu tiba2 pakcik tu bersuara."nak,malam2 mcm ni jangan jalan kat lorong belakang hotel tu.bahaya."

ciksUnny angguk smbil perasaan bersalah menjalar dlm hati.

ciksUnny hulur duit rm5."Terima kasih,assalamualaikum,"kate pakcik tu smbil mghulurkan baki duit.

"Sama2.waalaikummussalam,"ciksUnny membalas dengan senyuman ikhlas dari hati yg dihantui rasa bersalah.

"Rupa2nya masih ada yang sayang."

**Sebab itulah kita dianjurkan untuk sentiasa bersangka baik pada sesiapa sahaja.Jangan menghakimi hanya dengan mendengar atau membaca.Akhir kata,Selamat Pengantin Baru untuk Kak Syifa dan suami.Semoga berkekalan sehingga akhir hayat,insyaAllah^^.

Friday, July 03, 2009

Kalaulah..

Pernah terasa usaha kita terbayar?
Segala penat lelah kita terbayar bila kita dapat capai atau
dapatkan apa yang kita inginkan.
ciksUnny juga pernah begini.
Setelah berpenat lelah,ciksUnny dapat apa yg ciksUnny nak.
Walaupun ada bantuan dari orang lain,tapi lebih separuh daripada itu ciksUnny telah usahakan sendiri.
Masih ingat lagi ciksUnny waktu tu.
Perasaan tu.Gembira sangat2.
Memang tak dapat digambarkan,apa yang kita sangat2 inginkan jadi kenyataan.
Itupun dengan usaha kita sendiri.
Tapi sekarang apa yang ciksUnny miliki dulu tu dah hilang dari pandangan mata.
ciksUnny tak marah ia hilang.
Ia harta dunia,memang takkan kekal selamanya.
Tapi ciksUnny kesal sebab tak diberitahu mengenainya.
ciksUnny kesal,niat murni ciksUnny dibalas dengan sebegitu rupa.
ciksUnny kesal mereka tak berani merungkai kebenaran.
ciksUnny kesal dapat tahu mengenainya dari orang lain.
ciksUnny kesal sebab ada orang lain yang sibuk mempertahankan sesuatu yang
terang memang salahnya.
ciksUnny kesal 'orang lain' yang ciksUnny maksudkan itu
cuma ambil berat tentang perasaan orang yg bertanggungjawab atas kehilangan
harta ciksUnny tu daripada perasaan ciksUnny sendiri.
Apa yang ciksUnny mahu cuma kejujuran.
Keberanian untuk bertanggungjawab atas kesalahan sendiri.
Keberanian untuk mengaku kesalahan sendiri.
ciksUnny takkan minta ganti yang lain
sebab ia takkan sama dengan apa yang ciksUnny miliki dulu.
ciksUnny tak tahu sampai bila lagi boleh bersabar.
ciksUnny tak sanggup hanya duduk melihat kesalahan orang lain tanpa mampu berbuat apa2.
Kalaulah ciksUnny ada kekuatan itu.
Kalaulah ciksUnny tak perlu lalui semua ni.
Kalaulah..

**kebenaran itu memang pahit untuk ditelan.hadapi dengan keberanian.

Friday, June 26, 2009

~~~~~~~Finally~~~~~~~

Bismillahirrahmanirrahim..
Yes!dpt juga peluang tulis first posting dr Malaysia ni.
huhu..
Malaysia?
yup,sekarang ciksUnny dah pun selamat sampai ke Malaysia,
atau lebih tepat lagi sudah pun berada di Terengganu,
negeri tercinta pada jam 9mlm semalam.
Alhamdulillah,perjalanan berjalan dgn lancar.
Thanks to ciFarahblingbling and family yg sudi jd 'family sementara' ciksUnny
sementelah smpai di KLIA.
Trigt pulak kate cikFarahblingbling,"family aku pun,family ko jugak."
Bila difikir balik kami budak2 83 ni dah hidup mcm satu famili.
Teringat pulak,kalo ade famili sape2 hantar barang,kitorg akn nikmati sama2,
kalo nak mkn mknn sedap2 masing2 akn tanye resepi dr famili masing2,
makan pun sama2,semayang same2..
haaa..baru je beberapa hari tak jupe ngan dorg,dh pun rase rindu.
huhu..
Setahun lima bulan dah idup bersama.
Sama2 harung suka dan duka.
Tanpa famili,kat Korea tu,kawan tu ibarat adik bradik.
malahan blh dikatakn lebih dari famili kot.
Itulah hakikatnya.Dan sebenarnya,ikatan akidah antara kami
yang sebenarnye memaniskan lagi prjalanan idup di Korea tu.
Dan kali ni bila dah kena berpisah utk cuti summer ni,mula la rasa rindu.
Tak buleh nak bayang plak nati bila dh 4thn kemudian.
Kena berpisah utk same2 harung hidup masing2.
Tapi rasenye eloklah kalo buat masa ni,
ciksUnny cuma nak live this life to the fullest.
Kalo kita terlalu fikirkan pasal sedih2 ni,tak jadi buat kerja.
semoga sahabat2 sume dapat bercuti dengan penuh gembira.
Jaga kesihatan masing2.
Insyaallah,kita jupe lagi nati ye..
Kalo free2 tu datanglah ke Terengganu ok?
takpun kalo on da way nak gi mana2 tu,
lalu ikut Terengganu,singgah2 ler umah ciksUnny ye.^^

**dua hari,dah mcm2 benda makan.ish2..nati lps 2 bulan ape rupe la aku nati ye..hehe
-aku suka Malaysia!-

Saturday, June 20, 2009

Takde penyakit,cari penyakit???



p/s : Bersyukurlah dengan apa yang kita ada.Tubuh badan,muka,kaki,kepala semuanya
anugerah Allah yang terindah buat kita.Bukankah manusia itu sebaik-baik makhluk?
Stop saying that u r not good enough,but start to say "syukur,Alhamdulillah"

Thursday, June 18, 2009

ada apa dengan 83??

Ya kami lapan tiga.
eighty three.
palshib sam.

apa ada dengan 83?
kata miss wikipedia:-
  • The number of the French department Var
  • The ISBN Group Identifier for books published in Poland
  • 83 is the highest UHF channel on older televisions made before the late 1970s (newer televisions only go up to channel 69, due to the frequency spectrum previously assigned to channels 70-83 in the USA being re-assigned to cellular phone service there in the late 1970s-early 1980s). As an example, the television station CIVIC-TV managed by the James Woods character Max Renn in the 1983 film Videodrome was on Channel 83.
  • 83 is a Quebec hip-hop group.
  • M83 is a French electronic music group.
  • No stable isotope of any element has an atomic mass number of 83.
  • An emoticon based on :3 with wide-open eyes.
Tapi above all this,yg paling best,paling meletup,paling hot is::--

KERANA KAMI AHLI BATCH 83

Tanpa kita sedar 2 tahun dah berlalu.
Dalam masa ni,banyak sangat dah pengalaman yang telah dilalui bersama.
Kalau nak dicerita,memang tak akan habis satu blog ni.
Sama-sama lah kita renung kembali.
Apa yang baik jadikan teladan.
Yang kurang baik jadikan sempadan.
Kita adalah siapa diri kita.
Tak perlu orang lain untuk menilai.
Dan sesungguhnya kita tak pernah layak untuk menilai seseorang
hanya dari pendengaran telinga,percakapan mulut, dan pandangan mata.
Sokongan sahabat2 semua pada batch ni ciksUnny dahulukan dengan
ucapan terima kasih yang tak terhingga.
Mana yang tak elok,sama-sama kita perbaiki.
Tak perlulah kita berada di takuk yang lama kan?
Majulah 83 untuk semua!
-Aku sayang budak batch-

~Happy birthday 83~

Sunday, June 14, 2009

Rasa Macam Malaysia.

Baru sahaja balik dari exam dengan seorg sahabat ni.
Tiba-tiba hujan turun rintik-rintik.
"Aku suka waktu hujan.Rasa macam Malaysia."
Tak semena-mena terkeluar pula ayat tu dari mulut ciksUnny ni.
Sahabat itu juga mengiyakannya.
Hebat kan.
Hanya dengan turunnya hujan itu kita boleh merasa suasana seperti di Malaysia.
Hebat betul ciptaan Allah.
Duduk kat sini baru boleh rasa istimewanya hujan itu.
Rintik hujan yang jatuh,suasana dingin dengan angin sepoi2 bahasa,
bau jalan tar yang menusuk hidung.
Kini baru dapat rasa,betapa sesuatu yang nampak remeh di pandangan dan fikiran,
boleh jadi suatu yang amat istimewa bagi kita.
ciksUnny suka waktu hujan.
Hujan itu kan rahmat.
Tak syak lagi....kan??

**baru lepas korek isi tabung.보람이 느껴요...^^

Friday, June 05, 2009

***Time is ticking****

hello world!!
ceh.mcm buat konsert.hehe
ok2.
nak kongsi crite sket.
sekrg dh msk bulan jun kan.
nmpk countdown clock kat tepi tu?
ok2.i'm not gonna lie.
tak sabar mau balik!!
hehe
kalo la ade sape2 yg 'dh lebey mkn garam dr aku bace ni,msti ckp ak poyo lebey neh.
haha
xpe2.ak tak salahkn mereka.
ak pun akn camtu kot kalo kat tmpt mereka.
tp lumrah la kan,first time nk blk lps dh lame duk cni,
so excited trlebih la.
hehe
neway.byk benda btol nak kna buat sblm blk ni.
benda ape?
of coz la shopping!!
opppss..
sblm tuh.ade exam la.
aiiii..camne nih.badan mmg ade kat cni lagi tp otak fikiran ni
dah jauh lame terbang ke m'sia dah.
haha.mcm org gila.
gila ke aku?
ok2.udah2 la mengarut ak nih.
tgh buat kuarantin diri sndri ni.
tiba2 plak demam.huhu
tp itula demam pada batinnye je,zahirnye cam bese je.
siap boley taip2 update blog neh.
ish3..
tp btol wa cakap lu.
pagi tadi berat gile dowh kepala mau bangun.
rase mcm bumi ni berpusing2 je.(tp bukan ke bumi mmg berpusing setiap mase kn??)
ok2.sume cepat tadah tangan.
bace bismillah byk2.doakn kesihatan ciksUnny yeh.
satu lg,nak exam ni.
jom kita same2 doa moga kita smua berjaya dgn jayanye^^amin....
ni nak kongsi satu keratan akhbar singapore.
dpt dari emel.
silalah baca ye kalo ade masa.

Friday, May 29, 2009

GET::LOST::YOU::FREAKS!

Received this note a few days ago.
______________________

" To : B***, A**, D**** & lain2.
Kindly lower ur voices.
or silent is better"
______________________

Yes,i had copied it as what it had written on the paper.
It's really a weird thing as in the age of 20years old,there's still people
playing around this kid's kind of things.
What are they thinking?
Ruling the world?
Get lost you freaks!
You did'nt even have the guts to speak out in front of hundreds of peoples,
and know you're jealous just because we chat around with friends during recess time?
huh.
ashamed of you to behave like that!
Ok.i'm not gonna lie.
I love to talk.
And i love to speak out my voices.
And for sure,I will never accept the myth that only mens can speak out loudly
as much as they can but not the women.
To be more clear,
i've been this way since i was a child.
And i'm proud of it and for me SILENT IS NOT AN OPTION.
For you freaks,
use your brain and think.
Untill dis time what have you done being a dumb silent?!
Tell me straightly if you have the guts to do so.
Stop being a puppet on the stage that are being voice over by other people.
Pity of you freaks!
Just back off and learn how to be more independent
and before that very time comes,
don't you ever try to ask me to be silent!
Got it?!

*I'm tired being a nice girl.Tired being the one who have to sacrifice everthing for the sake of others.And i am also tired of waking up people that are living in their own world without thinking of others!

Wednesday, May 27, 2009

TerimaKasehDaunKeladi



Dapat tau ade org bagi award ni.
Dan org yg amat baek hati tu adalah tak lain dan x bukan adelah pemilik blog
Bukan Sekadar Cakar Ayam ni.
Timakaseh2..
Okeh,sebagai memenuhi syarat utk menerima award ni ciksUnny kna
sambung ayat kat bawah ni tak lebih dari 50 patah
perkataan.
Uish..cam nak masuk prtandingan kat suratkhabar
berita harian je..kuikuikui
ape pun layan je la.
Lgpun lebih baek layan ni dari study
c ono aka c language programming neh.
ciksUnNy sndiri pun x paham knape ciksUnny x bleh nak
paham2 subjek yg mmg susah nk difahami nih.
ade sape2 faham ke?
hehe..
wokeh.jom layan.
*nama yg ade lam ayat tu adelah nama sebenar pemilik blog td aka
pemberi award nih.kalo nak brkenalan,
bulehla melawat blog beliau.^^;

“Saya sangat bertuah dpt mengenali Hazwan Arif kerana....".

Kerana si Hazwan Arif ni sangat bertuah berpeluang jadi kawan satu sekolah aku.kuikuikui..
bukan sume org buleh dapat peluang keemasan neh.adus poyos nyes akus.kuskuskus..:)
ok2..sambung2.Saya juga berasa bertuah kerana walaupun tidak mendapat award '
Bertuah Award 2009' drpd org yg sama ni,sy tak akan banned maupun mengharamkan si Hazwan Arif ni drpd melawat blog ciksUnny ni.Bertuahnye saye..:p....(walau pd hakikatnye buleh je sy dgn selambanye copy paste je award tu.tp x real la kn..tu kire nk menca.pub dh tu.auuu...lame tak gune prkataan 'mencapub' tu.kehkeh.Saya juga bertuah kerana walaupun aku asyik tukar2 kata ganti nama diri yg pertama,drpd 'saya','aku',smpailah 'ciksUnny', aku masih berpeluang dapat award Amazing Blog nih.Jadi last skali,saya sangat bertuah dpt mengenali Hazwan Arif kerana si Hazwan Arif ni juga bertuah dapat kenal dgn ciksUnny.kuikuikui.
Sekian,terima kaseh..~

*Alamak,tak cukup syarat neh.Dh lebih 50 perkataan.hehe.bantai je la.tiba2 nak wat karangan darjah satu grade F.(^_~)Papepun maafla sape2 yg bace ni ye.Otak tgh kurang berfungsi dgn baek penangan study c programming neh.Peace to all!^^

Saturday, May 23, 2009

Sayangnya....

Sayangnya..
Keindahan itu dicemar,dicalar,
Dicanang menjadi hiburan.
Sayangnya..
Emas dunia yang dipandang,
Zat tanah dipijak-pijak.
Sayangnya..
Manusia itu kini hamba dunia,
Pembelot dunia yang nyata.
Sayangnya..
Manusia terbukti semakin buntu,
Budi dijunjung hilang ke mana.
Sayangnya..
Bisu dan buta jadi pilihan,
Kebenaran terbentang lemas tenggelam.

Wednesday, May 20, 2009

Hari ini hari istimewa.20Mei.

Dengar lagu yg tengah terpasang kat blog ni sekrg?
Haa..itulah sebenarnya suara hati ciksUnny ketika ini.
Hanya Tuhan yg tahu betapa rindunya hati ni pada dakapan
seorang insan bernama ibu.
Ya,hari ini adalah salah satu hari paling bermakna bagi diri ciksUnny.
Hari ni merupakan hari lahirnya ibu yang tersayang,Puan Habshas Khatib Ibrahim.
Tahu kenapa ia merupakan hari bermakna bagi ciksUnny?
Sebab tanpa ibu,takkan ada ciksUnny di dunia menikmati nikmat hidup ini.
Seperti juga lirik lagu ini,
"Tiada aku tanpa ibu
Hanya kau satu didunia
Bertakhta dikau dijiwaku
Kaulah ibu yang tercinta."
Buat mak yang berada jauh di Malaysia,
sesungguhnya hikmah terbesar yg dapat bila berjauhan sebegini
adalah,perasaan kasih yang semakin menebal di hati ini.
Hanya Tuhan tahu betapa rindunya hati ini mencium tangan yg sedari dulu
membesar dan mendidik diri ni.
Baru kini ciksUnny faham apa itu maksud kasih dan sayang.
Baru kini ciksUnny faham apa itu erti kerinduan.
Masih lagi segar dalam ingatan,setiap kali ciksUnny berdepan dengan kegagalan,
yang terus menyokong memberi sokongan tidak lain adalah mak.
Rela bersusah demi kebahagiaan anak-anak.
Itulah mak.
Rela bersedih demi kegembiraan anak-anak.
Itulah mak.
Rela mengalah demi kebaikan anak-anak.
Itulah mak.
Sesungguhnya kesabaran mak yg begitu tinggi adalah impian bagi diri ciksUnny.
Ingin sekali ciksUnny menjadi seperti mak.
Sesungguhnya juga senyuman mak menjadi kekuatan ciksUnny untuk
meneruskan kehidupan di bumi Korea ini.
Betul kata orang.
Pengorbanan seorang ibu itu amatlah tidak ternilai harganya.
Dan buktinya telah pun ciksUnny saksikan.
Walaupun ketika itu ciksUnny masih lagi di zaman kanak-kanak,
namun jika diingat kembali,saat itulah yang telah menyaksikan
pengorbanan seorang ibu.
Kasih sayang seorang ibu yang tak pernah pudar buat seorang anak.
Buat mak,terima kasih kerana telah melahirkan diri ini.
Terima kasih kerana membesar dan mendidik diri ini.
Terima kasih kerana telah banyak berkorban buat diri ini.
Ampunkanlah diri ini sekiranya ada waktu menyakitkan hatimu.
Tidak dapat diri ini mencium bau syurga jika tidak mendapat keredaan seorang insan
bergelar ibu.
Terima kasih mak.
Terima kasih.
Lagu ini ditujukan khas buat mak.
Semoga hidup mak sentiasa dirahmati Allah.
Semoga diberi kebahagiaan di dunia dan akhirat.
Sayang mak dulu,kini dan selamanya!^^
"Selamat Hari Lahir."

line border Pictures, Images and Photos

Belaian Ibu

Tertanam naluri keibuan amat mendalam
Di jiwa insan yang mendambakan kebahagiaan
Oh... ibu

Di bahumu tergalas beban
Perjalananmu penuh rintangan
Kau titipkan kasih sayang
Sejujur pengorbanan
Tak ku nafikan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Kau insan penyayang
Betapa ku merindu
Lembutnya belaian ibu
Membuatku terlena

Di wajah terlukis tenang
Debar di dada kau rahsiakan
Ku pastikan dikau aman
Dikurnia sejahtera
Tak ku lupakan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Tiada aku tanpa ibu
Hanya (kau) satu didunia
Bertakhta dikau dijiwaku
Kau lah ibu yang tercinta

Kau insan pengasih
Betapa aku mengharap
Hadirnya restumu ibu
Membawaku ke syurga

Bersemi belaian kasih sayang nan berpanjangan
Darimu insan yang mendoakan kebahagiaan anak-anakmu
Oh... Ibu

line border Pictures, Images and Photos

Saturday, May 16, 2009

::Nukilan 16 Mei::



Hari ini cuaca di Seoul mendung seperti hari2 yg lepas.Menandakan musim bunga akan berlalu pergi diganti dengan musim panas yang bakal tiba.Rintik2 hujan yang jatuh mencium tanah tiba2 mengimbas kembali kenangan bersama guru-guru di MRSM Kuala Terengganu dan juga guru2 yg pernah mendidik diri ini

Di saat membaca post blogger yg laen berkenaan hari guru,terdetik di hati ini."Ya Allah,betapa besarnya jasa seorang guru.Ilmu yang dicurah bagaikan pahala yang tak pernah putus."Janji aku pada guru2 yang mendidik diri ini,akan aku gunakan ilmu itu dengan sebaik-baiknya.Tak akan aku sia-siakannya walau sedikit.Harapan aku semoga dengan cara ini aku akan dapat memberi pahala yang tak putus2 buat guru-guru yang begitu sabar mengajar dan mendidik aku dulu.Jangan pernah menafikan bahawasanya kejayaan hari ini adalah sebahagian dari pengorbanan guru-guru yang tidak pernah jemu berkongsi ilmu.

Tanpa mereka,diri ini tak akan mungkin mampu ke tahap ini.Ya,mungkin dulu aku buta tentang pengorbanan mereka.Mungkin juga aku suka menafikan apa yang mereka lakukan untuk kebaikan aku merupakan sesuatu yang dibuat hanya suka2 untuk kepuasan diri mereka.Ya Allah,hanya padaMu aku memohon keampunan.Malu sungguh aku jika memikirkan kembali tohmahan yang pernah aku lemparkan dulu.Tohmahan yang membuktikan aku
kalah dengan bisikan dan hasutan syaitan.Kotor dan hinanya diri ini dengan palitan dosa yang lalu.

Buat guru2 yang pernah mendidik diri ini,ampunkanlah dosa-dosaku dan berkatilah ilmu yang telah diberi kepadaku.Jika aku renung kembali,tidak layak rasanya aku menerima segala kurniaan Allah buat diri ini.Setelah begitu banyak dosa yang dilakukan,Allah masih lagi mengurniakan pelbagai rahmat untuk diri ini.Betapa teruknya diri ini,masih lagi mendengar hasutan syaitan daripada mendengar firman Allah,pencipta dan pemberi rahmat yang satu.

Hujan yang semakin rancak mencium tanah bumi mengiringi penyesalanku yang tak berkesudahan.Menyesali kebodohan dan kekhilafan diri.Buat guru-guru yang pernah mendidik diri ini,dan juga buat semua guru-guru di Malaysia,malahan buat guru-guru di setiap pelosok dunia ini,terima kasih yang tak terhingga di atas pengorbanan yang tak ternilai.Sekiranya mampu aku mengumpulkan semua harta dunia ini,aku percaya ia masih lagi tidak cukup untuk membayar segala jerih perih,kepayahan yang dilalui.

Buat guru-guru,aku titipkan doa semoga Allah sentiasa merahmati dirimu,memberi kebahagiaan dunia dan akhirat dan semoga sentiasa di bawah lembayung rahmatNya.Hanya rasa sayang dan terima kasih yang tak terhingga ini aku hadiahkan sempena 16 Mei ini.Walaupun jauh dari mata,namun jasa dan pengorbananmu sentiasa di hati ini.Tak akan sekali-kali ia padam dari ingatan dan segala budi baikmu akan sentiasa mengiringi perjalanan hidup ini dalam menjadi insan yang dirahmati Allah swt...




Wednesday, May 13, 2009

Rindu-rinduan

arghhh...
tetiba rindu kat kucing2 kat umah.
dh lame tak main ngan kucing.
smpaikn hari tu ade skali trsalah anggap anjing comey kat
dpn hostel ni kucing.
uishh..
naseb baik blom sentuh lagi.
igtkn kucing.kecik.comey je.
kalo tak,tak pasal2 la kna samak..huhu..
sekrg ni video2 je la yg jadik pengubat rindu.
thanks sis tlg uploadkn yeh!
kalo boleh,upload la byk2 lagi.
nak lps gian.
hehe..
kalo dulu siap boleh hafal lagi nama2 kucing yg brlambak2 tuh.
anak sape,sedara sapa,sume bley tau.
tp sekrg nih dh byk plak yg baru menjengah dunia.
balik M'sia ni kna study blk la nmpknye..
hehe..
*searching for any DVD rip or file download of Upin Ipin The Movie.Eager to watch it.Anyone have it???

Saturday, May 09, 2009

EMO

Minggu ni byk dpt result utk midterm yg lepas.
argghhhh...
result.result.result.
takde satu pun yg boleh dibanggakan.
kali ni buat lagi kesilapan yg prnh buat waktu pmr dulu.
trlalu confident jwb soklan.
tp resultnya,hancuss...
kna rajin lagi blaja neh.
sedih banyak2 pun x guna,kan??
nasib baik mggu ni sibuk dgn preparation utk
Hi Seoul Festival.
sedikit sebyk boleh lupakn sket psl result midterm tuh.
dh la makin dkat nk balik makin tak sabar jadinye.
(tp gerun gak nak balik nih.dgr kate peragut2 kat m'sia tu dh semakin mengganas!)
Akhir2 ni jugak emosi tak brape stabil.
Ade je yg tak kena.
apa ni wahai hati...
sabar ler kamu ye..
Jangan cepat marah2.
Sabar ye cik hati.
S.A.B.A.R

*Geram dgn budak2 korea yg suke buat prof mcm xde kat dpn time class.Sume buat hal sndiri,prof tu punye la baek..ishhh..taulah dorg dh bijak.cesss!!

Tuesday, May 05, 2009

::aku bukan budak baek::

aku baik?
takde sape dlm dunia ni yg scr free akn mengaku die baek.
kcuali org yg syok sndiri la...hehe
ciksUnny juga spt org len.
ade ketikanya melakukan kesilapan.
tapi dari kesilapan itu kita boleh improve diri.
jgn hanya brada di takuk lama.
ciksUnny juga tak trlepas dari memiliki kisah silam yg tidak secantik mana.
tapi itu dulu.
dulu dan sekarang.
dua perkara yang berbeza.
depend on us samada mahukan ia jadi lebih baik atau lebih buruk.
tapi,manusia itu takkan sempurna.
Kerana,apabila kita tidak lagi buat silap,itu bermakna kita telah berhenti belajar.
Sedangkan belajar itukan satu proses kehidupan.
Jadi ringkasnya,apa yg dh berlalu
biarkan ia berlalu.
Jangan terlalu menyesal dgn kesilapan yg pernah dibuat dulu.
Kerana kesilapan itulah yang mengajar kita membaiki diri.
Tapi dgn satu syarat,kesilapan itu perlulah kita berazam tidak mengulanginya lagi.
Mohon pada-Nya minta dijauhkan daripada kesilapan masa lalu.
Jadikanlah masa dahulu itu satu kenangan dan masa hadapan itu satu tujuan.
-Kesilapan masa lalu adalah peringatan di masa hadapan-

*currently reading an interesting book entitled The Kite Runner by Khaled Hossein.
can't wait to read till the end!

Sunday, April 26, 2009

Aku Fobia Dengan Lelaki!!!

ditujukan khas utk bdak2 x cukup umur.klu da cukup tuh..jgn bce pak cik dan mak cik skalian…ngeheheheh.oh yer,jangan marah kaum adam..aku tahu,aku tahu,ada jgak prmpuan yg jht bla bla bla blahhh…dan ade jgak bdak laki yg baek,bla bla bla bluu…diam.aku thu.ak nk crite bdak laki yg jht nih.klu x ske shadaappp,jgn bace.abis citer.HAHAHAHAH!)

aku byk baca artikel psl kaum adam….

tentang mata diorang,dan otak diorang..err,imaginasi diorang…

aku fobia dengan lelaki!!!

kdg2 bila diorang pndng bdak2 prmpuan,huiih,mnyeramkan…Astaghfirullah!!!

aku fobia dengan lelaki!!!

apabila mereka berkata pada awek(awek,diulangi,awek,bukan isteri) mereka,’awk adlh SEGALANYA dlm idop sy..’

(urgh.help me,i’m suffocatinggggg)aku pon fikir,”parents die diorang buang kat ner?agama diorang?Allah?kemane diorang buang tuh?dlm LAUT?)

aku fobia dengan lelaki!!!

bila aku dngar citer dari kwn2 aku..tntang bdak2 lelaki yg ske surf laman2 yg x bermoral…!!!

dan kdg2 ade yg tngok VCD nyer lagi…!!!

aku takooottttt!!!SUBHANALLAH!!!

NAUZUBILLAHIMINZALIK…

aku fobia dengan lelaki!!!

especially dgn mata diorang..YA ALLAH…x reti nak jaga ke mate tuh?

(aku korek karang,korang nak???

korek dgn playar panas,pastu renjis dgn garam

pastu cucuk2 dgn garfu tumpul sesedap rse,heheheheh..~~~)

dah tahu pmpuan2 yg korang kate ‘jahat’ (oi,diorang jgak laa yg korang bt awek..utk dunia sje ke,dunia dan akhirat..?)x tutup aurat,(pmpuan pon satu..ketahuilah lelaki nih gatal..TUTUPLA AURAT OII!!!)jangan la tngok…

akal da ada sembilan…reti2 la guna….manfaatkan la ape yg ALLAH bagi,gunakan pada kebaikan,bkan pada bnde2 cmtuh!!!

tapi!!!

aku ske baju lelaki…ske beli baju ngan sluar kat bhgian lelaki…

sbb..?bju ngan seluar kat situ besar lagi longgar…SELAMAT…baju kat bhgian perempuan..?ehh..x selamat tol aku rse..err..

ehm.ingt la,korang duk doa,nak isteri solehah…nak isteri solehah…

solehkan diri korang tu dlu..

dan pada kaum hawa

last,but not least…

aku thu,dosa korang,dosa korang arh..

kubur aku dgn korg laen2..nape aku sibuk sgt arh…?heh.

bile ALLAH turunkan bala,sume kene,wahai kawan2.

dan klu x de org nak nasihat,konfem da jadi ‘devil’ blake haa..

termasuk dgn aku….

aku pon,

hanya seorang hamba ALLAH yg biasa,

tetapi,dgn DOSA yg luar biasa.

Assalamualaikum..

semoga Allah mengurniakan hidayahNya pada kita.(org yg nme hidayah tuh…senyum la eh..)

AMIN….

Adios.Sayonara.

(aku nak minta maaf bebanyak pada sape2 yg marah bile bace nih.klu korang x suke,sorry.tapi dengan menulis jer satu2nye tmpt aku luah perasaan.nme lagi perasaan.korang jgn lyn sgt amnde aku tulis.yg baik korang ambik,buruk korang buang.selagi aper yg aku buat x bertentangan dgn ISLAM…ak bt.dakwah aku mungkin kelihatan..agk keras dan sinis…tapi…tu cara aku.maaf sekali lagi.dan lagi,dan lagi.maaf,maaf,dan maaf…)

p/s : artikel ni diambil dr blog sepupu ciksUnny yg sempoi dn juga tlh diedit seminimum yg mungkin..huhu~mmg brbakat btol die neh.first time read her blog entry n i already love her style of writing.^^like always,sharing is caring.so,have fun reading!


Thursday, April 16, 2009

-exam mode-

miggu exam datang lg.
nervous semcm 4dis time.
1st time exam in DYTC.
ok-kah nanti??
잘 될까??

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

p/s : good luck utk sume yg amek exam dlm wktu trdekat neh.
utk k.nurul di um tu,jwb soklan leklok yep!FIGHTING!

Friday, April 10, 2009

tag oh tag



>> Copy badge “2009 Cute’s Award” at ur blog
>> Ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kpd anda
>> Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima

award seterusnya.
>> Pilih 5 penerima award yg lain dan nyatakan nama mereka
>> Jangan lupa melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen menyatakan mereka telah

ditag.
.........................................................................................................................................................................



About pemberi tag:

Beliau yg tag ciksUnny ni sbnrnye kwn satu sekolah masa kat mrsm kt dulu.
kami ni bknnye satu kelas tp satu persatuan.
dulu slalu jugak buat kerja sama2 ms dlm persatuan tu.
paling igt waktu buat bbq kat tepi pntai.
paling best masa tu..hehe
setahu ciksUnny la beliau ni tgh bljr kat UTP amek chemical engineering
dan belum brpunya(btol ke ni??pndai2 je ak..hehe)
beliau ni gak dulunya dikenali sbb best student.(mstila kn,kalo x xkn duk UTP^^)
xbyk yg tau psl beliau ni tp melalui pengamatan ciksUnny ni,
beliau ni rajin buat keje,kire buleh diharap la.(sila bg sy upah krn tlh puji melambung.hihi)
moga beliau sukses slalu dn jadi insan yang soleh.amin~


About penerima Tag:



1. Asal dari Dungun,Terengganu.Anak jati ganu kite!!huhu~

2. Proud daughter of En.Taib dn Pn.Habshah.Sayang mereka:p

3. Masa kecik2 suke men dlm longkang besar dkt dgn rumah.(ini sume pengaruh adek laki..hehe)

4.maseh lagi in process bace buku The Kite Runner dan A Thousand Splendid Suns karya Khaled Hosseini.buku ini international bestseller tau!~

5.suka sengih.suka senyum.x suka sedih.suka lawak.suka enjoy.x suke eksesais!^^

6. prnh kna tendang kuar MRSM masa PMR sbb dapat B utk subjek sains.dushhh..
time tu rs dunia sudah brakhir.ecece.poyo lebih..huhu

7.x pndai simpan duit.rs cam tak guna byk tp bile akhir bulan ini reaksinya,"mane duit aku??!!"

8.suka melalak aka menyanyi sorg2 di dapur,bilik mandi,dlm bas,dlm kelas,dlm bilik, dn merata-rata lagi.kuikuikui

9.hobi ialah suka main internet.wlpn ade keje yg kna buat,still bley habiskn masa berjam2 dpn laptop.mcm sekrg ni haa..huhu..bila nak insaf neh????

10.fasih brbahasa melayu,bahasa terengganu,kelantan,utara sket2,english suam2 kuku.^^

p/s : skali lg mls nak tag sape2 sbb tag yg ni pun amek ms yg lame beribu jam nak disiapkn..
huhu..sorila en. penge'tag'~

Thursday, April 09, 2009

ish.ish.ish


ini jalan ak yg punye!!



letih je pasaraya sediakn troli..huhu




inikah sbbnye Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) perlu dtruskn??tp,ad kaitan ke??



kreatifnye kite...



ishh..ni sbb ekonomi gawat ke ape^^



jimat kos nmpk... :p

p/s : dpt pic2 ni dari member thru email..mungkinkah ini teknik photoshop semata-mata??
Lu Pikirla Sendiri(bak kata nabil raja lawak):p
mungkin bkn kite yg sbbkn bnda ni trjadi,tp bkn ke ini tggungjwb kite sbg rakyat m'sia??
sampai bile mau pejam mata,pekakkn telinga??
dont just stop n see,take action!


Friday, April 03, 2009

bUnga itu.

Bibit-bibit musim bunga semakin menampakkan serinya.
Bunga2 dh mula berkembang.
Tiada lagi ranting2 'bogel' yg menyakitkn pandangan.
Baju2 berwarna-warni mula menyelaputi tubuh si batang pokok.
Terasa lain musim bunga kali ini.
Mungkin kali kedua melaluinya buat cikSuNny rasa
musim bunga kali ni lebih istimewa.
Mungkin juga kerana berada di tempat baru.
Mungkin juga kerana kini terasa hidup lebih bermakna.
Hidup untuk mencari keredaan Allah.
Mungkin juga kerana perasaan rindu itu semakin kuat.
Ya.Mungkin juga kerana itu.
Satu episod yang tak pernah dijangka terjadi dlm hidup ni.
Satu jalan yang telah melonggar ikatan dua insan bersaudara.
Kata pujangga,terlajak perahu boleh diundur,terlajak kata...
Menyesal?
Tak,tak pernah menyesal dengan takdir yang telah tercorak untuk diri ni.
Cuma mungkin menyesal dengan sikap gopoh yg
meruntuh hubungan dua insan.
Menyesal kerana tak berani mengungkap kata kemaafan.
Menyesal kerana alpa dengan ego sendiri.
Menyesal kerana tidak berfikir sebelum bertindak.
Percayalah,tak pernah ciksUnny rasa diri ni paling sempurna.
Sesungguhnya banyak sekali kelemahan yang ada dlm diri ni.
Mungkin cara ciksUnny mencetuskan sengketa ini.
Tapi yg pasti,tak pernah terniat dalam hati ni utk menunjuk2
bahawa diri ni paling sempurna.
How stupid i am!
Membiarkan hubungan dua saudara dingin lebih dari 3hari.
Mungkin ini sebabnya ketenangan yg dicari tak pernah kunjung tiba.
Mungkin ini sebabnya perasaan bersalah ini tidak pernah tidak
menghantui diri.
Berilah kekuatan kepada hambaMu yang hina ini Ya Allah.
Ampunilah dosa kami Ya Allah...

p/s : Sorry seems to be the hardest word.But if you read this i am truly sorry for what i've done.
It was never my intention to break our relationship.It's true that i've growned up now,
but you will always be part of my heart along wif the others.If what i've done was wrong,i'll
remind myself to not repeating the same mistake ever again.I just want the best for both
of us.That's all that i thought that very time.I want both of us to live happily in our life
that gives me the courage to said so.It's not because i think that i am the best and
whtsoever,it's what we call 'kewajipan dalam Islam'.Which is 'berpesan2 kepada kebaikan.'
Aku hanyalah hamba yang hina di depan Allah swt.Malahan aku menjadi lebih hina
kerana menyakitkan hati seorang saudara that I truly care for.Just one word that i want
to say,"I'm sorry."

Saturday, March 28, 2009

ada berani ka???

sharing is caring.
take a look at dis video.
don't just laugh,
think bout the truth behind it!


video

p/s : merokok membahayakan kesihatan.
jgn bunuh diri anda.
minum milo,kita jadi sihat dan kuat!:p

Thursday, March 26, 2009

"_"aku yang awal"_"

"hari ni kena duk depan nih,senang sket nak tny pape.."
fuuhhh..begitu semgt lg ak berazam nk duk depan dlm kelas.
huhu..
ape lg.abes je melahap,sarung tudung,sweater, trus je brgegas
menuju ke kelas.
"sejuk semcm plak hari ni"
sempat lg ak mengomel.
ye la,mane taknye.
kate dh nak spring.tp sejuknye,cam nk msk winter balik..
huhu..
sampai je dlm kelas.
~~
"aik,mane sume org pegi??"
"besenya aku la yg plg lambat.."
hmm..
klas strt kul 2ptg tp sekrg dh 1:50ptg.
tetiba baru trigt.
hari ni ade match baseball korea vs jepun.
patut la xde org!
ceh,baru nk tunjuk rajin dtg awl..
kehkeh..
tggu punya tggu,smpai prof msk,die buat announcement.
"hari ni masa pertama tak yah blaja la.semua boleh pegi tgk yagu(baseball).
Student M'sia,minta maaf ye,sume org mmg excited ngan match ni,
kalo blaja pun tak masuk pnye.."
kate prof itu dgn selambanya.
tengggggggggg
arghhh..
tensennya aku.
mesti ke hari ak semgt dtg awl2 tetiba klas strt sejam lps tu?!
waaaa...
uishhh..
panas tol ak dibuatnye.
ape lagi,ak pun cari la port sesuai.nk duk lam klas cam creepy,sbb tggl bbrp org je bdk laki
korea lam tu.
ak pulak,bknnye minat ngan baseball nih.
dh jupe port seswai,amek position,
2-3 saat pas tu..
zzzzzzz..
masukla ak dlm dunia mimpi yg indah..
muahaha..
kat 50minit gak ak tido.^^
sedar2 tu baru perasaan suasana cam sepi semcm.
"aik?tadi bising2 suara sorakan tu dh gi mane?"
-tgk jam enset-
alamak...!!
ak sudey lambat.
kelam kabut ak berlari naik ke kelas.
aiyooo..
prof dh strt mengajar daa..
duduk plak depan,tebal je rs kulit muka ak melintasi
bdk2 klas ak yg sdg kusyuk dgr ape prof tgh ajar.
adusss..
kalo camni ak tak mau la lg dtg awl.
membazir jer..
huh.
anda macamane?



p/s : igtkn sume smgt2 tgk match tu menang la pasukan korea.
rupanya kalah ngan jepun.3-5.lihatberitasendiri.
ha,tu la akibatnye menghancurkn semangat ak yg brkobar dtg awl nk blaja.
huh.rasakan!muahaha

Friday, March 20, 2009

HOTCAKE cikcacing~

"aduh laponye..."
dikala perut berkeroncong ciksuNny trigt plak
janji cikcacing mau masakkn hotcake..
huhu~
ape lagi..
trusla ciksUnny bagi soklan cepumas..
"Bilenya nak buat hotcake??
tak sangka plak cikcacing sudi buat mase tu jugak..
yes2..
walaupun xde jem yg best2,
buat resepi tuna hotcake sndiri..
janji kenyang..
muahaha..
kalo kat m'sia makan lempeng je slalu..
kat cni dh makan hotcake plak..
western style.~
kehkeh..
kpd cikcacing,tenkiu tlg buatkn hotcake..
jasamu dikenang..
lenkali leh buat lagi yeh?!

p/s : sape mau makan hotcake,sila hubungi beliau!hehe^^



pic ni hiasan saje.rupa hotcake cikcacing lg 'diluar dugaan'..hehe

Sunday, March 15, 2009

Mean!

Got this video from forwarded email.
Can we call this humanity??
See for yourselves>>>


video

People are getting cruel from day to day.
Is there any humanity left for us in the future?

p/s:can't they just eat them in a normal way instead of that??
::i'm getting confused about human with this kind of weird appetite::

-Mana jalan kita?

Dalam al-Quran banyak ayat yang menyebut tentang
berbuat kebaikan.
Sebagai contoh,ayat 77 dr surah al-Haj ini.

"Wahai orang yang beriman, rukuk serta sujudlah (mengerjakan solat) dan beribadatlah kepada Tuhan kamu (dengan mentauhidkan-Nya), serta kerjakanlah amal-amal kebajikan; supaya kamu berjaya di dunia dan di akhirat."

Kebaikan merangkumi banyak perkara dalam kehidupan kita seharian.
Beriman,beribadat kepada Allah swt adalah suatu kebaikan.
Menolong makhluk ciptaan Allah swt,suatu kebaikan.
Taat kepada ibu bapa,juga satu kebaikan.
Pendek kata,hidup kita di dunia ni banyak perkara
yang boleh dianggap sebagai kebaikan.
Yang penting,samada kita melaksanakannya ataupun tidak.
Tetapi dalam zaman sekarang ni,
kebaikan yang digesa oleh Allah swt ini semakin lama
semakin sukar dicari.
Malahan,pada era sekarang ini,
kebaikan itu dianggap sebagai satu kepelikan,
tetapi kejahatan itu dilihat sebagai suatu kebiasaan.
Faham maksud aku kan?
Ramai generasi sekarang memandang kebaikan itu sebagai
satu budaya kolot,budaya orang tua2 katanya.
Sedangkan Al-Quran menegaskan mereka yang berbuat kebaikan
walaupun seberat zarah akan dilihatnya seperti dijelaskan dalam surah al-Zalzalah.

Kita ambil hadis ini sebagai contoh;
"Seorang miskin telah meminta makanan dari Aishah r.a dan
di hadapannya ada beberapa biji anggur, lalu Aishah berkata kepada seseorang:
Ambil sebutir dan berikan kepadanya!
Orang yang disuruh itu hanya memerhatikan sebutir anggur terbabit kerana kehairanan.
Maka Aisyah pun berkata:
Apakah engkau hairan!
Berapa bezanya antara sebiji ini dengan sebesar zarah."

Kesimpulannya,setiap amalan yang baik
tidak kira sekecil mana sekalipun semuanya diredai oleh Allah swt.
Tetapi harus diingat.
Kebaikan itu bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilakukan.
Kadangkala kita tersilap langkah sehingga membuat
orang lain menyalah tafsir niat murni kita.
Seringkali apabila kita ingin berbuat kebaikan,
banyak halangan yang menduga kesabaran.
Sebab itulah,dalam berbuat kebaikan,
perlu sentiasa bersabar
dan dipraktikkan setiap masa
supaya nanti akan sebati dengan jiwa kita.
Sekiranya pada masa kita berbuat kebaikan,
ada halangan yang menimpa,
ingatlah bahawasanya itu adalah dugaan dari Allah
swt untuk menguji hambaNya yang dikasihi.
Jadi sama-samalah kita berbuat kebaikan!
Insyaallah~

p/s:Jangan sesekali kita berbuat tanggapan salah atau memandang rendah
kepada sesiapa yang ingin berbuat kebaikan.Tanyalah diri kita sendiri,
"Bila giliran kita untuk membuat kebaikan?"

-sumber dari Harian Metro kolum ad-din.

Sunday, March 08, 2009

++Dongyang's First Week++

Week pertama idop ciksUnny di tempat baru..
esOk dh hari Ahad kembali.
waaa...
cepatnye hari Ahad dtg!!
cam malas nk masuk kelas.
susah btol la xleh cakap sesuka hati ngan classmate.
kalo org korea cakap,rs "tabtabheyo " (답답해요)
kalo boleh nk crite sume bnda,
tapi bahasa mmbataskn semuanye..
huhu~
sedey la camni..
waaa..nyesal x blaja bahasa sungguh2!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...