Pages

Friday, May 27, 2011

What I heard Korean talked about me.

disebabkan malam ini aku sungguh free (last two days was hectic.!),
nak cerita la pengalaman ala2 perantau aku kat cni.
haha.

Ok.nak dimulakan cerita,kebanyakan orang Korea tak expect kami,(manusia weird berbungkus kepala) ni boleh cakap bahasa mereka,
so ramai la yang depan kami selamba badak je komen itu ini pasal kami.
dont get me wrong.
selalunye, mereka ni puji2,bukan kutuk2 tau.:)
tapi selama lebih tiga tahun belajar kat cni,
macam2 la komen2 kelakar,kutukan tak masuk akal,
dan macam2 lagi yang pernah kami dengar.
(sila bayangkan ade orang putih tu ckp2 pasal diri anda tanpa sedar anda paham ape mereka kata)

meh nak kongsi ape antara komen orang Korea aku pernah dengar.
seorang mak terang kat anak die kenapa kami 'bungkus kepala',
"oh.mereka ni tak ada rambut,botak,sebab tu kena bungkus kepala."
lol.
eh tapi jgn salahkan mereka,Islam bukanlah satu agama yg meluas di Korea ni.
masih lagi dalam proses meluaskan empayarnye.:)

satu hari tu,kami jalan beriringan,tiba2 ade sorg pakcik marah2,
"ish.jalan la berbaris.abis di conquer nye jalan ni.dah la tu,dah tinggal kat Korea ni,
cakap la bahasa Korea.apekehe ckp bahasa kami tak paham.!"
err.yg ni kami tak berapa paham,kami assume pakcik tu baru putus cinta,so die stress marah2.hehe.jalan tu luas je lagi,takkan ler kami nak berbaris mcm askar kot.
yang pasal bahasa tu,lagila no komen.
boleh ke kita paksa mereka ni cakap Melayu kalo duk kat Malaysia?=_=

yang next ni,selalu dapat bila masuk kelas first time,di permulaan sem atau sebagainye.
contohnye bila ade classmates Korean ni nak tanye sesuatu kat kite,
mula la mereka gaduh same2 member,
"mung la gi tanya,aku dok reti English.nati kalo die jawab dok paham karang,masak akuu.!"
perkara sama brlaku dekat certain2 restoran korea,
waiter semua tragak2 nak ambik order kami.
kadang2 bila macam ni,kami akan mulakan cakap bahasa Korea
supaya takde mereka ni nervous sangat.hehe:D
and again,dont get me wrong,
Korean bukanlah buta sangat English.
especially budak2 Uni,mereka terer English.tapi lemah/takde keyakinan dari segi komunikasi.
tapi,kalo bab grammar,fuhh.hebat kot dari kite.(",)

hmm.itu aje buat masa ini.banyak lagi sebenarnye tapi dah ingat2 lupe.next post,
kongsi lagi kalo ade ye.

Alhamdulillah,tak pernah lagi kami tersentap bila dengar komen2 yg kadang2
menyakitkan hati.tak pernah la nak balas balik,marah2 etc.
dapatla juga pahala bersabar.:)

**moral of the story,jangan cepat sentap.and dont expect stiap org untuk memahami keadaan kita.be considerable ok.^^~

1 comment:

Zarina Jani said...

Salam Dilla,
Hahah..sama la masa akak kat sana. Sebab Muslim tak ramai lagi so depa pon confuse hehe. Tapi yang depa tak sangka sangat is akak boleh speak in English. Macam satu keajaiban plak..haha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...