Pages

Saturday, December 27, 2008

.YAKIN.

Hidup ini seperti roda.
Kata-kata yg slalu kita dengar.
Sekejap kita diatas sekejap kita dibawah.
Hidup aku juga sama seperti manusia lain.
Kadang2 ada waktu sedih
kadang2 ada waktu gembira.
Manusia itu xkan dapat lari dari masalah.
Masalah itulah yg menjadi rencah dlm kehidupan.
Dan apa yg kita lakukan utk menyelesaikan satu2 masalah itu,
itulah dinamakan pengalaman.
Pengalaman yg tak dpt diraih melainkn melalui kehidupan seharian.
Lama aku termenung.
"Aku dah berubah?"
Aku ulang beberapa kali soalan ni.
Menerawang dlm kotak fikiran spt layang2 putus tali.
Betul aku dah berubah?
Aku konfius.
Bingung.
Mungkin.Ya mungkin aku dh berubah.
Hidup ini membuatkan aku berubah.
Perubahan yang aku sndiri tidak tahu samada baik atau buruk.
Aku tak pandai menilai diri sendiri.
Sejak dua menjak ni aku jadi mcm org bodoh.
Fikir.fikir.dan fikir spt tak ada penghujungnya.
Puas aku fikir.
Jahat sangat ke aku ni?
Buruk sangat ke aku ni?
Persoalan ini kerap menerjah ke benak tika mata hampir terlelap di malam hari.
Perlahan2 aku beristighfar.
Bodohnya aku mempertikaikn kejadian tuhan.
Bodohnya aku menyalahkan kehidupan.
Bodohnya aku tidak melihat silap diri sendiri.
Manusia itu tak sempurna.
Tidak pernah aku melabel diri aku sempurna.
Setiap kita ada kekurangan sendiri.
Buntu.
Kali ini aku tewas.
Tewas dalam percaturan hidup yg tak memihak pada diri aku.
Sesungguhnya apa yg brlaku diluar kawalan aku.
Mungkin aku yang bodoh.
Tak tahu menilai.
Satu demi satu ujian yg aku lalui semakin lama semakin berat terasa bebannya.
Aku hidup kini dengan meminjam kekuatan dari kawan2,
dari alam sekeliling dan semestinya keyakinan kpd Allah swt.
Yakin satu hari nanti semua ini akan terbalas.
Aku yakin dengan janji Allah.
.YAKIN.

p/s : Apa jua yang berlaku tak menghalang ciksUnnyMiso dr menikmati hidup yg sementara ni.Jangan risau.ciksUnnyMiso masih mampu bergelak tawa.
Ceria itu pengubat duka.
so,ceria2 slalu!^^


Sunday, December 14, 2008

-Ini-Cuti-Kami-

Cuti kali ni diisi dgn mcm2 aktiviti.
Pejam celik (sila ulang dua kali)
Cuti seminggu ni dh pun habis.
Spt biasa cuti kali ni juga mnjadi sbhgn dr memori indah
dlm hidup yg hakikatnya satu pinjaman ni..

List of activities

- Ikut tour bas jln2 round korea.
(tapi kitorg which is me,missmashimaro,missbrown2,missgothicpink,misscacing
missmushimushi n misssenget2 just manage to go to only 3 places..
huhu~mane taknya dh naik pukul 2 lebey..jln2 dkt National Museum,
War Memorial Museum,Myong Dong ambik2 gmbr,one funny thing was kitorg mntk
tlg sorg korean kid ni amekkn gmbr rupenya die dh trlalu nervous smpai die x trklik pun
kamera tu tp die angguk ckp dh amek..haha..senget tol laa)

- Temankn missmashimaro jln2 ngan student2 uitm yg dtg for study trip kat cni.

- jln2 ngan missbrown2,misscacing,missmashimaro n misssenget2 kat
Cheonggyecheon dlm kesejukan mlm lps mkn ikan bakar kat Dongdaemun.
Lps tu ade aktiviti laen yg mnjadi secret kami..hehe

Dan selebihnye hari2 cuti aku pun xtau dh habiskn dgn aktiviti ape..
Dah tak ingat actually..hehe
There goes our one week of holiday.
Menarik ke?
Entahla.
Yg penting "Kita Enjoy!"
(mcm lam sitkom Puteri)



National Museum of Korea



Dpn ukiran yg sgt cantik.tp nama x igt..hehe



Kat Cheongyecheon



Gmbr ni failed..sume xleh msk sbb rmai sgt..huhu~



Ske gmbr ni..tgkla mOdelnya sape..hehe~

Monday, December 08, 2008

Raya menjelma lagi..~

Pertamanya,diucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha
kepada family,rakan2,dn seluruh saudara Islam..
Kali ini tak terasa suasana raya korban sptmana tahun2 lepas.
Suasana disni terasa
suram.
sunyi.
senyap.
sejuk.
sedih pun ada.
Teingat pula kalo kat kampung.
Boleh tgk lembu2 kna tambat kat pokok.
Tgk org gali lubang.
Orang bersiap2 nak msk utk pkcik2 penyembelih lembu.
Dan macam2.
Kat sini
Ade je yg rs happy.
Dan aku tumpang gembira utk mereka.
Bila kawan gembira,mestila kita gembira,kn?
Tapi aku kali ni cam len sket.
Bila tengok mereka berbual2 gelak2
aku jadi sebak.
huhu~
sentimental.
aku tak suka bila macam ni.
Tapi jgn risau.
Aku mampu lagi tersenyum.
Senyum dan aku.
takleh dipisahkan.
Macam irama dan lagu.
hehe~
Fighting!
You deserve to be happy!
Cheer up!^^
sekali lagi aku ceriakan diri sendiri.
huh~
u're really pathetic-lah!


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Sunday, November 30, 2008

Aku tegar!

"Buat la akaun facebook.Baru best."
"Best giler facebook!tak bosan cam frenster!"
"Canggih ah facebook.Len gile dr frenster!"


Itu ini.Itu ini.
Banyak betol saranan budak2 ni mintk ak buat akaun facebook.
Tp aku ttp gak setia ngan frenster.
Bkn sbb ak suka frenster.
Tp sbb ak xnk menambah lg koleksi web yg blh buat
ak duk melekat dpn skrin comp brjam2 lamenya..
huhu~
Best sgt ke facebook?
Kat cni pun hampir sume dh ade akaun facebook.
Dh jd cam trend dah pun.
Masuk klas pagi2 je,msti dorg bncg psl facebook.

"Weh,apsal ko tak approve ak lagi."
"Je
les la,ko pnye pet cantik"
"Geram la,msk game je msti kalah!"


Itu ini.Itu ini.Ini.
Dan aku?
Buat muka tak paham.
Mane la aku tau feature2 dlm facebook tu.
Opss..jgn ckp ak blur..hehe
Aku bkn blur,ak cuma tak tau..hehe
Biarla masa menentukan.
Facebook.
Ya atau tidak?





Tuesday, November 25, 2008

Tagged by Hazwan~

Hari ni blk dgn perasaan gembira slps di'dera' oleh mira a___...hehe..
crite betolnye,exam subj sains utk level 5 ni dh habis~huhu~
tinggal exam utk language je plak..disbbkn hati ak gembira ak akn
melayan tag ni dgn senang hati..kehkeh

Apa yang kamu lakukan sekitar jam 10.17 semalam?

Study dgn penuh kemalasan.Fizik meh.susah~

Selain itu, apa yang kamu lakukan sekarang?
Baru lps layan CSI Miami..Horatio is cOoL~

Adakah kamu akan bangun 7.00 pagi esok?
Mstilaa...semayang suBuh daa..^^

Orang paling kelakar pernah jumpa?
Adik sndiri..BOB~hehe

Takut untuk membesar?
Life must go On..

Matapelajaran yang teruk di sekolah?
Fizik.tp ak amek engineering gak..wakakka

Kalau anda minum 14 mug bir, apa yang akan terjadi?
Uishh..bir tak mabuk kn??so,kire kuar msk toilet je la kot..kihkih

Tidur dengan pintu terbuka atau tertutup?
Tertutup la wes..

Bila kali terakhir kamu buat perkara yang kamu rasa salah?
Baru je petang td..last minute exam,ak pkai rifal latest version utk menembak dgn penuh bergaya..kuikuikui

Apa yang sedang kamu pakai sekarang?
Baju ler woi.

What are you listening to right now?
Bunyi peti sejuk yg bising dan bunyi kepantasan amy (housemate) menaip dgn lajunyeeeee..

What’s your favorite number?
1.

How is the weather right now?
Sejuk.6celcius.

Who was the last person you talked to on the phone?
Fatin.Die ajk nk mkn kat Han's Deli ke x..tp x prgi~muke ak dh mcm model Han's Deli je...huhu~

Merokok?
Tak mau BUNUH DIRI.

Eye color?
Hitam itu menawan....

Bulan kesukaan?

Tak paham soklan.Bulan dlm setahun ke,bulan kat planet tu??anyone,explainnnn pls>>mcm noOb..^^

Apakah movie terbaru yang kamu tonton?
Eagle Eye..best giler8x..

Hari kesukaan?
Hari minggu,hari cuti,hari kelepasan am,hari burfday agong,hari merdeka,hari raya dn sewktu dgnnye..hehe

Jika kamu boleh cakap sesuatu pada seseorang, apa yang kamu akan cakap?
er..er...er..er..

Pelukan atau ciuman?
Soklan pelikkk..next~

Berkawan lagi dengan rakan-rakan di sekolah lama?
Of course ler..walau jauh dimata tp dekat di hati..chewahhh

Left-handed atau right-handed?
Right handed.-special case-hehe

Mahu tidur dengan berapa bantal?
Satu sudey~

Tidur dengan seseorang atau bersendirian?
ngan rumate la wes..igt umah bsr mcm kat m'sia ke??kuikuikui

Apa yang kejutkan kau pagi tadi?
Lantai yg panas membakar belakangku..(bile la nk bgtau tuan umah niii...~)

Boleh teruskan hidup dengan tidak merokok?
tak mau BUNUH DIRI.

Pernah kawan baik kamu buat onar di belakang kamu?

Wallahualam..

Memilih untuk memberi nombor telefon?
Atas tujuan yg betol sahaje.

Mana lebih suka: McDonald’s atau Burger King?
Dua2 x ske.Ske KFC.tp cni x halal la plak..rindu ngan ayam hot&spicy!!

Mahu pergi ke Greece atau Hawaii?
GreEce..kagum ngan binaan rOme.sejak bile ak minat seni ni????

Hari jadi yang menarik tahun ini?
Menarik2~

Habis pun~

Sunday, November 23, 2008

Datang Lagi....~

Exam for 3weeks time..arghhh!!shud be more studying than talking!

(would it become true???hehe~)

Tidow je keje...bangunla!!!!Study.study.study.study.study.

Kepala pusing.

Sejuk.

Kering.

Serabot.

Dah2..

-back to study-

Sunday, November 16, 2008

THANKS!

Just arrived after going out wif our lovely mentors,
Abg Vedd n Kak Maria.
Thanks for all the treats!
I'm sure other mentees are holding a grudge towards us!
hehe~~jealous ke??
A beautiful night spent wif our kind mentors.
Don't have to ask for more.
It's fun!
pictures?yeah,i'm thinking bout uploading it too.
But,the thing is it's in Zuki's 'magical camera'.
Bile nk mintak eh??
huhu~~
Later I'll upload it up.
Promise!

Here's the pIc..^^


Saturday, November 15, 2008

.Winter.Winter.Winter.

Kami semUa excited menunggu winter.
Adakah winter exited menunggu kami??hehe..
rasa gembira,takut sume brcampur jadi satu.
Takut?iye,takut @ afraid atau lbh tepat lg dlm konteks
kitorg ni,NERVOUS.
Nervous nk tggu sejauh mana sejuknya winter nanti.
Kali ni blh la rasa mcmana sejuk smpai ke tulang hitam.
Ala...mcm slalu tulis dlm novel2 tu..huhu~~
Mesti ada yg ckp bile trbaca entri ni,
"Ekeleh,nak berbangga la tu."
Ada juga org yg mgkin kata.
"Buat bese sudey..."
Tapi ciksUnnyMiso tak kesah pun.
Katalah apa nk kata.
Janji mereka bahagia.
-dh habis-

Wednesday, November 12, 2008

Ohh..begitu..

Pernah dengar tentang novel Ketika Cinta Bertasbih nukilan Habiburrahman El Shirazy?
Penulis yang sama juga menulis novel Ayat-ayat Cinta yg kini sudah diadaptasi
ke layar perak.

Pada mulanya melihat novel ini yg sejujurnya ciksUnnyMiso pinjam dr housemate
yg begitu murah hati,cover depannya yg terlukis sebuah masjid dan keseluruhan cover
berwarna pink (atau juga disebut merah hati?) perasaan teruja tidak sedikit pun trcuit dlm hati.

Melihat shj ayat "Dwilogi Pembangunan Jiwa" yg tertaip dimuka depan novel,
sedikit sebanyak menghakis minat yg semmgnya tipis utk menghabiskan
novel yg satu ni.


trigt pula tika mendapat kiriman bungkusan dr kakak trcinta berisi dua buah novel
dari penulis favourite ciksUnnyMiso,Ramlie Awang Murshid,perasaan teruja
ketika itu spt tak dpt ditahan-tahan(betul ke perkataan ni??).

Berbeza plak dgn novel Ketika Cinta Bertasbih ini.
Mendgrkan tajuknya sahaja pasti anda semua dpt agak isi cerita ni,bukan?
Novel yg lebih menjurus ke arah Islam ini ciksUnnyMiso mulakn pembacaan
dgn perasaan biasa2 sahaja.

Tidak mengharapkan apa2 dari novel ini.Sekadar mengisi masa.
Namun perhitungan ciksUnnyMiso kali ni nmpknya silap.
Ternyata belum tamat lagi cerita ini dibaca,sesungguhnya banyak
betul ilmu yg dpt diperoleh,dicedok,dan dijadikn pengajaran.
Dan kali ini ciksUnnyMiso teringin berkongsi satu pengajaran yg dpt
dicedok dr novel ini.

Sesungguhnya apa yg ditulis oleh penulis novel ni menyedarkan ciksUnnyMiso betapa
ceteknya ilmu yg ada pd diri ni.

"Para ulama menganggap kemiskinan adalah teman akrab yang tidak boleh
ditinggalkan begitu sahaja.Justeru,kemiskinan itu,saat menuntut ilmu ,
harus benar2 dinikmati."


Begitulah keratan tulisan dari novel ini.
Korang faham maksudnya?
Aku pasti semua yg aku kenali termasuklah diri aku sendiri
selalu berfikir tentang duit.keselesaan.kesenangan.kemudahan,bukan?

Melihat dia membeli baju baru,kita juga terdorong melakukan perkara sama.
Melihat dia membeli mp3 baru,kita juga terdorong melakukan perkara sama.
Melihat kasut design terkini dgn diskaun hebat,terus memborong sakan.
Saat makan nasi dengan telur goreng,hati masih tidak puas,mahukan sekurang2 nya ayam goreng,ikan masak merah,etc.
Melihat keadaan rumah yg sempit,penuh nyamuk,lipas terasa ingin berpindah.
Sedarkah kita yg tanpa disedari kita telah menjadi seorg yg materialistik?

Korang tahu pasal kisah2 ini?
- Imam Ibnu Kharrasy prnh brcerita,"Demi mencari ilmu,aku pernah meminum air kencingku sendiri sebanyak lima kali.Ceritanya,sewaktu sedang berjalan melintasi gurun pasir untuk mendapatkn hadis,ak merasa kehausan luar biasa tanpa ada yang dapat aku minum.Maka dengan terpaksa aku meminum air kencingku sendiri."
- Imam Abu Hatim mengatakan,"Ketika sedang mencari hadis keadaanku benar2 menyedihkan.Kerana tidak mampu membeli sumbu lampu,pada suatu malam aku terpaksa keluar ke tempat pengawal yang terletak di tepi jalan.Aku belajar dengan menggunakan lampu penerang yang dipakai oleh tukang ronda.Dan terkadang tukang ronda tidur,aku yang menggantikannya meronda."

Namun nama2 besar dari kisah yg dipetik dalam novel inilah yang berjaya dalam hidup masing2 kerana mereka tidak pernah merungut,malahan menjadikan kemiskinan itu satu pemangkin untuk belajar.Kagum.
Ya,memang ciksUnnyMiso benar2 kagum dengan kesungguhan mereka.
Terasa hina pula diri ini.
Terasa tak bersyukurnya diri ini atas nikmat Allah yg berlimpah ruah.
Terasa ralatnya diri ini kerana lalai mengenai perkara ini.

Inilah kenyataan yg harus diterima.Hidup dalam kesederhanaan itu adalah yg terbaik.
Moga2 dapat kita mencontohi hidup para sahabat,nabi,dan para ulama terdahulu.
Amin.



Saturday, November 08, 2008

Jangan Mengeluh.....

Pernah baca buku Jangan Bersedih??
Dah lupa karya dari siapa tapi buku tu mmg best..
Tak rugi kalo baca.
Next entri ni aku jumpa masa tgh boring2 smbil tangan menekan mouse comp
tanpa hala tuju.
Satu kebenaran yg cikSunnyMiso rasa sewajarnya dikongsi bersama.
"Renung2kn dan slmt bramal!"(sekali lg mencedok ayat Prof.Izi)

Kita selalu Bertanya (dan Al-Quran sudah menjawabnya)

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA
YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB

"
Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB

"Allah tidak membebani ses
eorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. " - Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). "

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ? - Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MEN
JAWAB
"Cukupl
ah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. " - Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB

"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. S
esungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir." - Surah Yusuf ayat 12

Kalo korang baca betul2 pasti akan dapat mesej yg cuba disampaikan.
Bagi cikSunnyMiso sndiri,setiap kali baca artikel kat atas ni
selalu akan rasa betapa kita tak bersyukur ats nikmat yg kita kecapi selama ni..
Mengeluh itu,mengeluh ini.
Cuba kita ubah perkataan2 mengeluh kita tu kepada lafaz zikir,mcmane?
Kan ke lagi bgs?(dcni cikSunnyMiso juga mmpringati diri sndiri)
Tepuk dada,tanya selera^^




Sunday, November 02, 2008

-Satu hari di Mr. Pizza-

Entri kali ni khas utk member aku
yang ketika ini mgkin sedang lena dibuai mimpi.
(sekrg dh 2:19pg,mane taknya!hehe~~)
Sambil makan pizza edisi baru perisa ketam besar,
akhirnya dpt juga aku mengorek cerita 'hot' dr member ak ni.
Ceritanya tu membuat aku berfikir panjang.
Sepanjang lautan yg saujana mata memandang.(xde kaitan,sila abaikn)
Susahnya nak bina satu hubungan.
(hubungan ape?Lu Pikirlah Sendiri--->bak kata Nabil Raja Lawak dlm shownya)
Dan bila dh elok relationship tu
tetiba timbul pulak isu lain.
Hubungan biasa,atau lebih dr sekadar biasa?
(xtau la yg mmbaca ni paham ke x,tp anda dinasihatkn
supaya brfikir dgn matang br bley paham.hehe^^)
Itu la masalahnya bila sekrg umur dh semakin brtambah angkanya.
Tak mcm ms kecik2 dulu,cinta tu blh jd cinta monyet,
tak pun bak kata mat saleh,puppy love.
Sekarang sume kna serius.
Blaja kna serius.
Keje kna serius.
Berkawan?Kena serius jugak ke?
Simpati pula aku kat member ak ni.
Aku ni nasihat bleh jer beri,tp tu sume ak cedok dr mana2 buku atau artikel je la.
(ak ni kn suka membaca,ulat buku la katakan..kuikuikui)
Kata orang,lbh baik brtanya pd yg dh ada pengalaman.
Baru la real sket.huhu~~
arap2 selesai la masalah dia tu.
Ak tak kisah sape dia nak pilih.
Yang penting,aku gembira kalo kawan aku gembira.
Korang macamane??




ini piza.mcm la korang xtau.hehe~~



begini la agaknya situasi kwn aku tu ye..kehkehekeh



Thursday, October 30, 2008

Mesti ke??

sedang cik sUnnyMiso membelek2 newspaper online
smbil mndgr lagu2 nasyid yg dipasang member yg dgr khabar br shopping habis-habisan di COEX mall,
tetiba trbaca satu berita ni.
pasal seorang pemuda yg meninggal dunia semasa
menolong seorang wanita yg begnya diragut.

walaupun kejadian yg berlaku kat Dataran Merdeka,
Kuala Lumpur
ini bukan lah pertama kali seumpamanya
tapi
yg cik sUnnyMiso kesalkan lelaki tu baru je brumur 17 tahun yg
dlm perjalanan balik dr bekerja di sebuah restoran makanan segera.

bedebah punya peragut sekarang ni.
sekar
ang dh pandai buat krja brkumpulan smpai sanggup berbunuhan.
lengkap ngan parang ng
an pisau lagi tuh.
apa diorang igt dorg tu lone ranger ke?

hishh..panas btol hati ak nih!!

apa nk jadi la ngan anak2 muda sekrg ni ye.
tak paham la ciksUnnyMiso.

tak ke dorg pk psl nyawa budak lelaki tu?

entah2 dia bekerja nk kurangkn beban keluarga,

tetiba dia meninggal,sapa nk tanggung?

mgkin ciksUnnyMiso trpengaruh ngan crite2 drama tv
yg
slalu jd santapan mata setiap ujung mggu tp perkara mcm tu tak mustahil kn?
Nyawa manusia sekrg ni dh jatuh ke harganya?
seposen?
dua posen?

senang2 nk bunuh org.
tensen2!!!!


aK dh bAlik~~

Dah sehari blk dr study trip.
Overall the trip was fun.
Ye la,what is more fun than hanging out ngan kawan2 kn??
Gyeongju,spt yg dijangka tak ubah mcm Melaka.hehe
banYak tempat2 brsejarah.brg2 brsejarah.
n sPt biasa baGi manusia yg tak minat ngan hIstroy2 nih
tentulah berasa bosan skali..
tapI,demi lecturer2 yg trcinta buat2 gembira je dh la..kuikuikui
so,trip kali ni nampaknya menyaksikan
banyak kemunculan 'couple2' baru..
anda teka la sendiri yer..^^
aku?
seperti biasa hanya mampu mendoakn kebahagiaan masing2..huhu~~
seLain drpd brpeluang tgk 'drama' cintan,
tak trkecuali juga kenangan tak best yg ter'experience' scr tak sengaja..
anda yg turut serta ngan trip tu tau2 je la..
menyesal mcmane pun bnda dh brlaku.
trseksa mcmane pun bnda dh brlaku.
taktau bila prsaan guilty ni buleh buang jauh2..
tiba2 cik sUnnyMiso menyesal ngan kebodohan dn kelalaian diri sndiri.
kata orang,everything.happen.for.a.reason.
harap2 lps ni cik sUnnyMiso tak buat lagi kesilapan yg sama.
betul2 malu pd diri sendiri.
rasa mcm org tak guna.
astaghfirullah.
sblm lagi byk melalut baik tamatkn je entri ni.
gmbr2 ms study trip tu later akn diupload.
-tamat-

Sunday, October 26, 2008

Yeay yeay!!*smbil melompat dgn happy skali^^*

Hmmm...kalo tengok dr atas title tu agak2 tau ke korang apa mksdnye tu??
ye,betul....!!cik sUnnyMiso dh HABIS EXAM!!huhu~~gembira3..
Rasa2 cam dh buat yg trbaik,insyaallah harap2 OKla result tu nanti..
kita tungguuuuu....
Weekend lps exam tu memang enjoy habis-habisan..
shopping ctu,shopping cni..tp cik sUnnyMiso cuci mata je laa..(poket kering daa)
even bz ngan practice for annual dinner still bley cari masa utk enjoy...
n esok pulak ade study trip ke KYEONGJU!!
mintak2 la best pergi sana nanti...
tapi best ke,tak best ke,yang penting trip kali ni tak ada yang kena
panjat2 gunung,panjat2 bukit...*sukanye*sukanye*sukanye*
sesuai la dgn nama nya tu 'study trip'.So,kitorg akan banyak visit tempat
bersejarah,singgah muzium...(boring ke tak eh????)
OK2..crite lagi pasal trip tu lps dh balik nanti ye^^
So,hari ni ade sambutan Hari Deepavali kat embassy.
Dijamu ngan ayam,daging, yg sumanya bbq..nyum3..
wlpn tak sempat merasa ayam,syukur la apa yg ade..hehe~~
ish..sebut pasal ayam,dh dkt smggu tak mkn ayam nih..
huhu~~tak kira,blk dr kyeongju kna pastikan makan ayam banyak2..hehe..

*cuaca dh makin sejuk..nasib baik heater dh ok,kalo tak umah mcm
igloo je...!





Sunday, October 19, 2008

-Komitmen-

Ok hari ni terfikir nak tulis pasal komitmen..
Kali ni pengisiannya ilmiah sket.Tapi cikSunnyMiso akan cuba smpaikan secara
santai,baru tak bosan baca kan...
Jadi kita mulakan dengan makna komitmen itu sendiri..
Apa sebenarnya maksud KOMITMEN?sape blh jwb angkat kaki..hehe~~
Sebelum dikeluarkan maksud sebenarnya perkataan ni mari kita tengok contoh2 yang dapat menggambarkan makna sebenar KOMITMEN ni..

1. Pernah ke kita berfikir dari mana asalnya manusia?
- Dari sudut agama sememangnya kita tidak meragui bahawa Allah adalah pencipta kita.Namun dari sudut sains seorang manusia adalah hasil perjuangan satu sperma yang bertungkus lumus menjadi juara di antara berjuta2 sperma yang lain untuk menghasilkan satu sel di mana sel itu adalah siapa?KITA bukan?Berbekalkan komitmen yang tggi untuk menghasilkan sel tersebut maka terjadilah sepertimana kita sekarang,seorang MANUSIA.

2. Pernah tak kita tengok seorang bayi yang bertatih berjalan sehingga berjaya melakukannya tanpa bantuan sesiapa?
- Bayi itu berkali-kali jatuh dan mungkin menangis kesakitan tetapi itu tidak pernah menghalangnya untuk terus berusaha berjalan tanpa bantuan sesiapa.Anda tahu siapa bayi itu?Ya,itu KITA!

3. Pernah ke kita melihat seorang pelajar biasa yang berasal entah dari mana yang belajar sama seperti pelajar normal yang lain?
- Pelajar itu sedari kecil dari mengenal ABC,123 sehinggalah dapat membaca,mengeja sendiri kemudian mengharungi pelbagai pahit manis kegagalan kejayaan dalam pelajaran sehingga dapat melanjutkan pelajaran sehingga ke luar negara?Anda pernah trfikir siapa pelajar itu?Ya,itu juga semememangnya KITA!

Tanpa disedari kita telah melakukan banyak komitmen sepanjang hidup kita sehinggalah ke saat ini.Contoh yang di atas ini adalah sebenarnya komitmen kita terhadap diri sendiri.Dan semestinya banyak lagi komitmen yang wujud di dunia seperti komitmen pada agama,komitmen pada perkahwinan (anda belum lagi??hehe..~~),komitmen pada ORGANISASI,komitmen pada ibu bapa dan bermacam-macam bentuk komitmen lagi.
cikSunnyMiso sengaja memBOLDkan perkataan ORGANISASI disitu kerana komitmen pada sesuatu ORGANISASI adalah salah satu masalah yang banyak berlaku dalam komuniti kita sekarang ni.
Tipulah sekiranya kita tidak dapat memberikan komitmen dalam kerja2 organisasi kerana apa yg cikSunnyMiso rasa contoh2 yang diberikn td sudah cukup menggambarkan kita mampu memberi komitmen yang baik dalam apa jua perkara dengan hanya bersandarkan satu perkataan-USAHA.
cikSunnyMiso juga faham sekiranya ada yang mengatakan susah untuk memberi komitmen tetapi apa gunanya hidup dalam satu komuniti tanpa ada perasaan sanggup melakukan apa yang baik untuk komuniti tersebut.Sesuatu yang baru kita buat pada permulaannya memang susah tapi lama-lama kita akan terbiasa.
cikSunnyMiso mengaku komitmen yang diberikan masih lagi tidak mencukupi.Tetapi masih lagi dalam proses memperbaiki mana yang salah.cikSunnyMiso buat semua tu bukan untuk diri sendiri tapi untuk kepentingan semua.Bukankah bersatu kita teguh bercerai kita roboh?Tak gitu?So,anda bila lagi?Renung2 kn dan selamat beramal....~~(merujuk kepada trademark Prof Izi Hj Ali.)
-

Tuesday, October 14, 2008

Exam mOde..

cik sUnnyMiso tengah berexam..
xleh kacau
dOn't disturb!
hehe
one day cuti for
SNU anniversary..
best3!


p/s : Tak sabar tunggu insan yang baik hati y
ang bleh upload crite Senario The Movie Episod 1.I'm loOking forward to watch it!!=)


Cerita ni menceritakan tentang Azli,Wahid dan Mazlan yang datang ke Kuala Lumpur untuk satu acting audition tetapi telah ditangkap pihak berkuasa kerana mempunyai muka mirip penjenayah yang amat dikehendaki.Di sinilah bermulanya kisah mereka dalam menjadikan impian mereka menjadi kenyataan.Ramai juga pelakon berbakat dalam cerita ni.Kalau nak tengok Fauziah Nawi racing,ni la ceritanya!hehe~~

Sunday, October 12, 2008

Argghhh!!

Nampaknye dh masuk dua hari cik sUnnyMiso diserang sakit perut tahap gaban (bkn klas ga ye..).Dan hari ni juga cik sUnnyMiso telah brkelakuan pelik.huhu~~dalam kesejukan malam kaki (dgn badan skali) cik sUnnyMiso ni selamba je kuar jalan2 sekitar Sindaebang ni (kawasan rumah).Ingatkan nak pergi jalan2 kat taman,tp terigt pulak crita Azrina yg diganggu orang tak betul masa jalan sorang2 dkt2 ctu,trus hajat dibatalkan.ciKsUnnnyMiso ni x kawin lagi tau,nati jadi pape ssh plak..hehe~~dalam sakit perut yang mncengkam tu,tanpa disedari cikSunnyMiso tlah pun naik bas menuju ke Boramae..(buleh ke tnpa disedari??)jalan punya jalan punya jalan,akhirnya smpai ler kat umah member sorang ni.


Disebabkan malam yg semakin larut,suhu yang semakin menggila sejuknya,perut yg semakin ntah pape sakitnya,cik sUnnyMiso pun ambik keputusan nak tido umah member je la malam ni.Sori ye housemate sume,tgglkn umah malam ni..huhu~~sbnrnye kuar jalan2 tu nak kurang sakit perut,sj xnk fikir psl sakit ni.Kata orang,kalo kita x fikirkn sgt psl sakit kita tu,reda lah nanti.Cara ni menjadi juga sbnrye,sekrg cam dh kurang sket..alhamdulillah..


xtau la plak punca sakit ni datang,mungkin ujian tuhan,ataupun tuhan nak bagi prigtn kat ciksUnnyMiso yg kdg2 lalai dlm mengingatiNya.Wallahuallam..ciksUnnyMiso trima sahaja,sbb apa sahaja yg Allah turunkan kpd kita samada bala atau kurnia pasti ada sbbnya..cik sUnnyMiso yakin Allah masih sayangkn diri ni sbb tu Allah bagi ujian ni menunjukkn Dia tidak lupa pada kita,dn supaya kita x lupa pada Dia.


tp kn yg ciksUnnyMiso pelik tu,knapa kalo time sakit pun,selera makan cikSunnyMiso tak prnah kurang ha??arrgggghhhhh!!!


Ini gambar hiasan.Tidak ada kna mengena dgn diri cikSunnyMiso.(^_~)

Friday, October 10, 2008

*Addiction..*

Adakah anda mcm cik sUnnyMiso juga???
Addiction...dlm dunia ada macam2 jenis addiction..
Addiction ni kira penyakit la kan??
Agak2 korang apa jenis addiction cik sUnnyMiso hidapi sekarang?
Kalau jawapannya "food addict"...teng!!salah2..hehe~~
Balik kelas biasa korang buat apa?
Mostly cik sUnnyMiso kalau dah sampai rumah terus on computer..
Dah jadi tabiat nampaknya..
ish3..bahaya nih..
..Compute
r addiction..
ha,itulah penyakit yang tengah menyerang cik sUnnyMiso ni..
senget betul lah..
kaLo tak internet,main game,pastu edit gambar,pastu cari resepi,pastu baca blog orang lain
sampai lebam biji mata..huahuahua..
Tak bagus ni..kena cari jalan penyelesaian..!
- buang laptop?(uish..hadiah org,xleh2..)
- potong internet (xpasal2 trcetus perang dunia kat umah ni plak..hehe--------->next!)
- simpan laptop di tempat susah nak ambi
k (kalo macam ni baik buang terus je)
- jual dekat orang,duit simpan untuk balik Malaysia. (idea orang2 yang senget..huhu~~next!)

Kesimpulan?
waaa...xde jln penyelesaian..
macam mana ni??


Monday, October 06, 2008

Hidup Aku Milik Aku?

Hidup aKu.Ya seharusnya milik aku.
Sememangnya aku yang berkuasa mutlak.
Siapa mereka untuk mengubah?
Hidup dalam kongkongan.
SaKit hatI!
Hidup aKu.Bukan hidup mereka!
Aku milik ALLAH.Tidak,bukan aku yang berkuasa mutlak.
Mereka juga bukan berkuasa mutlak.
Ini cara aKu.
Hidup aKu.
Kehidupan aku.
Masa depan aku.
Hanya aKu dan Allah
Tiada yang lain!

P/s Miss SunNymIso hanya merapu semata-mata.
Sekadar mencoret apa yang terlintas di fikiran.
Peace!^^

Wednesday, October 01, 2008

~Eid Mubarak~

Pejam celik pejam celik rupa2nye dah pun habis ramadan tahun ni..macam tak boleh percaya.Sebulan terasa begitu cepat berlalu dan sekarang ni dah pun masuk bulan syawal..1st time beraya tanpa keluarga sememangnya satu pengalaman yang tak akan bley ak lupakan sepjg ak hidup ni.Walaupun pahit untuk ditelan tapi sebagai umat Islam aku akui yang kita perlu sentiasa bersabar dengan dugaan-Nya.Alhamdulillah,bila sahaja aku diuji aku gembira kerana Allah masih menyayangi aku.

Syawal tahun ini aku mulakan dengan solat sunat raya di Masjid Itaewon (semuanya gara2 aku terlewat bangun untuk semayang raya di Dongyang!) dan di sana sempat juga kami bertemu dengan beberapa warga Malaysia yang turut sama merayakan aidilfitri di bumi asing ini.Menyedari bahawa kali ini aku tidak lagi dapat bersalam dan mencium tangan ibu,terasa terharu tatkala dapat mencium tangan wanita yang sebaya dengan ibu kita di pagi raya."Terima kasih puan kerana muncul di kala kami merindui ibu yang jauh di Malaysia."

Hanya doa yang mampu aku titipkan untuk seluruh ahli keluarga yang berada di Malaysia.Demi mak dan ayah yang aku sangat2 sayang aku berjanji aku akan sentiasa tabah mengharungi hidup di sini.Untuk rakan-rakan yang mengenali diri ini Salam Aidilfitri dan maaf zahir batin aku ucapkan.

Dan kali ini juga aku menyedari bahawa walaupun takdir telah menjauhkan jarak aku dengan keluarga namun sebenarnya di sini aku telah membina satu keluarga yang lebih besar.Satu keluarga di mana dapat aku bersama-sama merayakan hari yang mulia ini.Thanks kawan2..you're the best!Andai perlu dihitung persahabatan kita sesungguhnya ia teramatlah tidak ternilai bagi diri aku.Sebagai seorang rakan aku sayang kamu semua!Fighting!^^


last3

Wednesday, September 03, 2008

FirSt rAmaDaN in KoRea...



This year once again being the most historic moment of my life which is the first Ramadan in Korea...
Until now,it is the third day of ramadan and i am still having it with millions of 'syukur' to the Almighty,Allah s.w.t
Eventhough everytime I break my fast without family together with us but I am so glad to have such a wonderful friends who are willing to share the sweet and bitterness of life here in Korea.
I realize that it was not easy for us to go through all of this in a such young age as 19years old.
And sometimes I can't lie to myself that I really miss my family back in Malaysia.
So do my other friends.Sometimes I and my friends will talk about our life after terawih,laughing and suddenly without intention tears rolled down our cheeks.
~the room remain silent for a minute~
Yes,we are sad because sometimes all the things happen here was really hard for us to carry on our shoulder.Thank God,we have our one and only guidance in this world which is Al-Quran that had been our cure when it comes to the hard times..
Having Ramadan far from our family really teach us something that I think we could never get such an experience beside studying far from Malaysia.It was the joy of Ramadan itself.
I now can experience myself how was the child,the people that did'nt have enough food living their life from day to day."Syukur,ya Allah on everything from food,the happy life,and everything that You had gave me from the day I was born."




And now too,I realize something for sure that everything that we think hard for us are actually giving us millions of goodness,what's important is we take it with full of 'keredaan'.Wallahuallam..

Sunday, August 24, 2008

video

Relly luv dis song...glad to be Malaysian!grab this song now by clicking the download link below the lyric...~~enjoy!

HERE IN MY HOME


Verse 1

Hold on brother hold on

The road is long. We’re on stony ground

But I’m strong. You ain’t heavy

Verse 2

Oh there’s a misspoken truth that lies

Colors don’t bind, oh no.

What do they know? They speak falsely.

Chorus

Here in my home

I’ll tell you what its all about

There’s just one hope here in my heart

One love undivided

That’s what it’s all about

Please won’t you fall in one by one by one with me?

Verse 3

Push back sister won’t you push back?

Love won’t wait. Just keep pushing on.

Yes I’m strong. You ain’t heavy.

Verse 4

Oh don’t you worry about that…

What we have shadows can’t deny

Don’t you know it’s now or never?

Rap

[Bahasa Malaysia]

Bertubi asakan berkurun lamanya

Hati ke depan mencari yang sayang

translation: Years of fears and years of tribulation

The heart keeps searching for that endless devotion

[Mandarin]

手牵手大家一起走,我代表华人开口未来就没有丢走

phonetics: shou qian shou da jia yi qi zou

wo dai biao hua ren kai kou wei lai jiu mei you diu zou

translation: Hand in hand we’ll march like blood brothers

I speak for my people we’ll find peace forever

[Tamil]

இந்த பயணம் பயணம்.. என் வெற்றி தாகம்,

அந்த கனா காலம்.. நம் வெற்றி ராகம்,

நண்பா.. நண்பா..

phonetics: inthe payanam payanamm yen vettri thaagam

anthee kaana kaalam naam vetri raagam...nanba nanba

translation: May the road ahead quench my thirst for success

May the road behind echo a song of the blessed

[English]

Yes I feel it in my bones and I will let it be known

No matter where I roam this is home sweet home

Sing!

- Words & Music by Pete Teo featuring rap by KLG Sqwad & Altimet

- Reprinted by permission. © 2008 Redbag Music. All Rights Reserved.


Friday, August 01, 2008

친목의밤...( FriEndsHip nIte )

Fuh...today was so hot that make me felt like i was stuck in a big microwave!
huhu~~nothing can be done bout that laa..its suMmer theN..^^

so,this time I would like to tell about the friendship that we had held at SNN last weekend..
so,i took charge in the cOokiNg teAm, and i was also one of the dancer for the performance that night!Can't really believe that I could dance!!hehe...malULa...

well,the truth is I was just a 'Bidan terjun' in the dance team..we dance one of the malay traditional dance called Zapin..too bad that i could not upload the video taken that nite^^
so,as I was the head of cOoking team,we were ordered to cook a simple Malaysian food to serve to the Koreans.What the 'simple Malaysian food' mean was to cook something like 'kuih'(cookies)

After some discusions we decided to make "buah melaka" but our proposal was rejected..huhu~~so,sedey that time..then we were asked to make "popia" for the Korean..
Popia' is a Malaysian food made from various vegetables rolled in the rice paper..diPped in the sauce and its ready to eat!

so,the whOle nite was great!the mc's which is Alwin and Rin had handled it successfully..congrats!these are some of da pic's taken dat nite..


Wednesday, July 23, 2008

it's mY hoLiday!

*blink*blink*
sorry guys,it's been a while since i update my blog..
toO busy that i can't even approve all the testi in friendster and reply the emails..
reaLLy sorry bout that.....T..T
so,as I promised dis time i'll tell u bout my jouRney as a backpacker..huhU~~
so,the stOry begins at Sillim Station (it's a railway station) where we took a train heading for Gapyeong Station..
(the nite before the xpdc we had searched all information bout the place include the way to go there,so does'nt hv so much difficulties there)
all the way to Gapyeong Station,there are no problems approached but then we started to feel the difficulties when at GApyeong station we did'nt find the bus station which headed to Chuncheon..
we are all girls,and we are in the middle of nowhere,so some eery feeling kept crawling inside me..huhu~~
but then,we don't give up and we kept on asking the people's passed by and also to the driver bus..but they all said that did'nt know where the place are..
we felt so stranged cause the bus station is so popular as it is the only way for the tourist to go to the place..
then,we took some time to think what were our mistake and after half an hour we realize that it could be because our bad pronounciation that they did'nt understand what we asked..(huhu~~have'nt i told u that my kOrean is prEety bad??)
so,we tried to practice saying the name of the place and wif all the guts that we have we headed for an old driver bus standing beside his bus wif ciggarates in his hand and asked him the way..
finally,he understands us!!we were so happy that we start running to the place as we were already late..
we bought the tickets and the bus headed off to Chuncheon..
we really enjoyed the scenery while we were on the bus and we nvr thought that KOrea still has a place wif hils and green field..so happy that i started to miss the time when i'm on the bus from KUala Lumpur to Terengganu..huhu~~
after 1hour 45min we arrived at Chuncheon and from there we took a taxi to the place's car park..
then again,bought the tickets,took a ferry and finally arrived at NAMI ISLAND..!!
yup,NAmi Island,where the drama Winter Sonata had taken place..
it was really a beautiful island wif full of amazing scenery...
we enjoyed the view all around the island wif bicycle that could be rent there..
we planned to make a night there but we were so unlucky coz the room's there are so expensive..(huhu~~bese la ms tu tgh kering,so,duit xde..^^)
moreover there are no restaurant that served 'halal' food that had forced us to decide that it was better to not to sleep there..
so,after finished sightseeing we tOok the ferry back and headed for hOme..
we were so hungry that after arrived on the 'land' we went to one of the restaurant w/out realizing that the time for the bus to take off was almost there..
so,we asked the 'makcik' to 'bungkus' all our foods and we ran back at the bus station...
we were so lucky that we did'nt miss the bus..
sumthin that we will nvr forget was where we had to eat our dinner on a moving bus!
but our hunger beat all the difficulties that we did'nt even care the other passengers on the bus!hehe..~~
well that was my journey..how bout u guys??
enJoy the piCture!









Sunday, June 29, 2008

....................hOmeStAy.....................




uHuk3..
it's beEn a lOng time since I update my blog..
i did the same mIstake again,not updating my blog and leave it full wif dust!!hehe..sOri agaIn..^^
aCtually,it was holiday week,we're all busy wif our own plan..(will tell u later bout dat..)
so,before the holiday begins we had to go for homestay for 2days long..huhu~~
gonna tell u my experiences wif the Korean family..^^

firStly,we had to call them by ourselves,of course conversation in Korean which was still hard for me to use it as speaking language..
well,like always we set the date and meeting place..it was at COEX Mall,place wif full of young peoples and it was weEkend!In Malaysia i think it is same as Midvalley Megamall..yups..
so,I did bring 'pengat ubi' for my Korean family ( wlpn x sdp sgt sbnrye..hehe..)
But the worst thing of all,I was late for my first meEting wiTh the daughter of my homestay family!!huhu~~
But, thank God that the girl was really2 kind that she does'nt care a thing bout that..Lucky me^^..
So,the first meeting was a sUccess..we went to the aquarium,seeing sea animals,eAt a lots,eYe
sHopPing, and the best of all, I did'nt hv to usE my own mOney cause it's all had been paid by my lOvely kInd new Friend,KIM JI YUN..thanKs,fren!
Then I went to her house after one full day of laughter and gOod memOries to keEp..
wHen I first arrived at her hOuse,I felt really uncomfortable..Know why?
bcoz her parents was incredibly KInd!!
we taLk about maNy things,although sometimes I need Ji Yun ti help me 'translate' what they are saying..hehe..~~
They treat me really like their own daugther and fiLL me wif loTs of foods..hihi..
oN the next dAy,we wEnt to the paRk which has a big beautiful manmade waterfall..
wE tOok a lot of picTures together and the trIp ends uP at a pOpular served KoreAn FoOd restaurant near oUr hOuse..
The whole two days was amazingly intErestiNg..I was sO haPpy and there's no doubt that I'll always kEep In toUch wif thEm..
*I alSo got a Lot of prEsenTs too!

Sunday, June 15, 2008

Again...




Urghh...it's exam week again..not even satisfied with the time after the last exam..
huhu~~well,nothing can do laa..just face it,dila..so,as it is week of exam my blog will once again empty with update but will full wif dust..hehe^^
Dis time it is Korean Language exam..got to get better marks this time..hope better than last exam..well,just a little info bout last exam,it was not-so-well exam i think..hehe..really sad but then..damn,i shud not continue my last minute study!
Dis week will be the most busiest week for me in this summer term..Thankfully there are new guys in SNU (place I am stduyin) which was foreigners like me here..really handsome guy too are there..huhu~~dun be jeolous..^^stop!!what nonsense did I talk about?never get anything link to my topic here..lalalala~~
Must do my best in this exam..u oll,pray for me like owez k??-end-
Dun want to be like this pic above..lol.(*_*)

Saturday, June 14, 2008

KungFu Panda..~~






H
uhu~~just finished watchin' KUNGFU PANDA' last week..(shud update dis blog more often,dila!)-_- It was really an exciting movie to check out..Ful wif action and most of all we can learn gud values in it! Really like the Uguay Master quotes,"Yesterday is history,tomorrow is a mystery and today is a GIFT"..shud apply it in my daily life I think..shud always remember that every second I breathe is a gift from Allah swt..I shud appreciate the gift that He gave to me,right? Well,back to the movie, the main character which is Po (a big fat panda,but carried a big pure heart) in a quest of becoming the Dragon Warrior which was the highest place in KungFu history.. The story get more exciting when he must fight with a bad cruel tiger named Tailong who wants to 'rampas' the Dragon Warrior scroll.. So,together wif Po's at-first-not-a good friend,Tigress,Monkey,Viper,Crain,Mantis their all help each other to defeat Tailong..
This movie was not just about the well created kungfu action,but also the love between frens, and also love between dad and son..really touched me when it came to the sad scene between the father and son..(u all shud watch dis k?)
So,I went to watch the movie after class (coz we don't hv evening class dat day..huhu~~best3) along wif Fatin,Ti,Oyin, n Min..a great day ends with a great memories to share.. DOn't forget to watch dis yep!(lucky for u guys,i've upload the pic which is in wallpaper size..just click n enjoy it,ok??)

Monday, June 09, 2008

It's exam time..!!

Fuhh...now is in the middle of end of level exam..it is Physics,Chemist, and MAth1 n Math2 which have to be accomplished in two day's time..And for a person like me (which is so..malas to prepare for the exam) it was really hard..To make thing worse,the daily class that we had always take still continue to take place as usual..can u imagine it..the task for tomorrow which include :
> Math2 exam
> Physics exam
> Hanja exam
> Hangul Typing exam
> Lot's of homework
Pheww ( sigh wif hand grabbing my head)..how in the earth am i going to make all this work done by tomorrow??It is worst for a student like me (which is lambat pickup sket) utk revise all the topic for the exam..huhu~~padan muka (like we always said) aku!!baru sekarang nak rasa menyesal tak study awal2..:(
Anyway,whtever it is I still must do my best to score for tomorrow's exam.."stop blogging-lah!"said my luvly rumate as aku masih lagi tak sedar that's there are not enough time left to study..huhu~~so,better continue my revise now..dun wanna make my rumate mad at me..^^Pray for my luck yep??*smile*

Wednesday, June 04, 2008

~Trip to Korean's Folk Village~

video

"Apa benda la yang dorang terkinja2 menari ni?"kata pembaca2 dlm kotak fikiran masing2..huhu~~
Okla,sekarang nak cerita pasal trip Malaysia Programme ke Korean Traditional Folk's Village lak..Yang korang tgk kat ats tu nama nya ialah 사물놀이 (samullori)..
kalo kat M'sia kira mcm tarian zapin,inang,etc..



Korean Traditional Folk's Village ni kalo dari SNU (Seoul NAtional Uni) amek masa kire2 45minit prjalanan,x jauh sgt pun (lecturer kencang je ckp smpai 2jam lebey,ceh!huhu~~)Tempat ni kiranya mcm muzium la..kalo ikutkan hati memang tak nak pegi tmpt2 sejarah ni,bosan tp dh nk wat camne,xtvt wajib,ikut je laa..
Kitorg "brkampung" kat sane dr pagi smpai la ke petang..pagi tu ktorg jln2 sendiri pastu tgk mcm2 tradisinal show kat ctu trmasukla samullori ni..selain tu,ade jugak die perfomed dorg pnye tradisional marriage (mmg bosan giler time ni..huhu~~),dorang main benda cam jongkang-jongket)..


Lps habis sume xtvt pagi tu,kire2 kul 12tghari kitorg 'dipaksa' plak mkn mknn tradisi dorg yg smpai sekrg masih lg mnjadi mknn feveret dorg iaitu 'bibimbap"..benda ni sbnrnye cam nasi goreng gak cuma kite kacau sume rencah2 tu ms nk makan tu haa..dalam tu ade nasi sket (nasi korea lembik,hampeh x sdp..hehe..),telur goreng kuningnye x msk (yucks,i hate..),sayur2 yg byk gile,sos cili (kate dorg bnda tu pedas,tp frankly speaking,tipu je dorg tu sbnrnye,x pds lgsg..huhu~~)

So,dipendekkan crite ptg tu dlm pukul 3 camtu kitorg pnye trp pun tamatla..tp kitorg ade lagi ms sejam lebih utk merayau-rayau dan mmbeli cenderahati yg semmgnye cekik darah blake..hehe..~~pastu tetiba je kwn2 ak ajk pegi umah hantu kat situ..kat sane trjadila episod lawak pd hr tu..blm msk pun lg sume dh siap jerit2 sbb takut..hehe..nasib baik lps tu ade la seorg kwn lelaki ni yg msk skali,so baru la brani melangkah msk ke dlm..all the way dlm umah hantu tu kitorg asyik jerit je..trcabut biji tekak dibuatnye..hehe..yg msk umah tu ak,k.gee,tiha,min, n mira..yg plg kuat jerit tekala sape??mstila mira..hehe..(jgn mrh..)sbnrnye umah tu x menakutkn pun,setakat hantu dlm bks kaca ape nk takut tp kalo dh msk tp x jerit tak thrill la kn..so kitorg pun buat2 la jerit dgn sekuat hatinye..kihkih..

So,overall trip tu best la jugak rsnye..especially time discover tmpt tu ngan kawan2..lagi yg best kitorg smpt tgk penggambaran drama korea yg buat kat situ..mmg mcm real.huhu~~
ok..till then...

Bergmbr ala2 Spice Girl..hehe~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...