Pages

Thursday, December 06, 2012

Seputih salju yang tidak terusik.

Seraya bangun dari tidur, mata dihidang dengan hamparan salju yang memutih. Bagai petanda musim sejuk kali ini bakal diserikan dengan suka duka hidup sebagai student tahun akhir di sini.5 tahun sudah.Allah,bila difikir lama masa itu berlalu.Tapi selepas sehari demi hari masa berlalu bagai tidak disedari.Tidak menunggu tidak juga berhenti.Terus setia ia memutar waktu selari dengan hukum alam ciptaan Allah ini.

"Demi masa, manusia itu berada dalam kerugian.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran."
                                                                                                                    (surah Al-Asr)


Musim sejuk kali ini bakal menjadi yang terakhir barangkali.Ketentuan Allah, siapalah yang tahu.InsyaAllah moga percaturan Allah seterusnya membawa lebih dekat kita dengan redhaNya.
"Bersangka baiklah dengan Allah."nasihat seorang sahabat bila hati goyah tatkala menerima ujian dariNya.
Walhal kegagalan, kesedihan, kesakitan, kehilangan itu kifarah untuk dosa kita yang lalu. Perlu lagi hati ini diingatkan berulangkali tentang bilamana dihukumnya kita sementara hidup di dunia fana ini lebih baik daripada berdepan dengan seksa Allah di akhirat kelak. Jangan jemu mendidik hati. Ulang lah seribu, malah berjuta kali.Siapa tahu pada akhirnya jiwa akan kembali memutih bak hamparan salju yang tidak terusik?

Thursday, September 20, 2012

Expose Korea #4 Sundubu Jiggae

Sundubu jiggae 순두부찌개 bila ditranslate ke bahasa Melayu dgn semberononya bermaksud Sup Tauhu.
i know2.memang tak nampak macam sup pun kan.and yes.ianya berkuah merah.tapi nak buat macam mane dah 'jiggae' tu maksudnye sup.eh.boleh juge maksudnye 'stew'.hmmm.mane2 lah kan.pening kalo nak gaduh pasal ni setiap hari dan masa.=.=

Ok.makanan ni memang salah satu menu feveret jugalah sebab kebiasaanya makanan ni tak dimasak sekali dgn daging,ham or lain2 yang kite takleh makan jika ke kedai di Korea ni.tapi as a langkah keselamatan,perlu juga beritahu chef jangan letak benda2 tu ye.nothing to lose pun kalau kita bagitahu,ye dak?

Basically rasanya macam sup pedas2 yang diletak tauhu.Kadang2 depends atas kedai, ada guna tauhu jepun which i VERY like sbb tekstur nye lembut,melt in the mouth seperti kata orang putihhh. ada juga yang guna tauhu biasa seperti yang banyak digunapakai di Malaysia tercinta. ada juga kedai yang letak seafood sekali.clam,sotong etc.


Salah satu sebabnye suka order ni adalah sebab harganya yang murah compare dengan yang lain2.Satu hidangan ni plus nasi semangkuk adalah 3500won++ . Tapi depends juga jenis kedai yang kita pergi, ada yang jual lagi mahal sikit.Benci tauuu.>.< biasanya kalau bawak orang2 Malaysia datang kedai makan ni, mereka boleh je makan sebab rasenya taklah over the top Korean.i myself,dunno what that means.dah lama duk cni,lidah pun dah lali rase ke-korea-an .hihi.

Baiklah.tengok gambar ni lama2 drooling jadinye.!

안녕.!

Friday, June 15, 2012

Got student ID?





So.I don't know whether there's a person out there who wants to know how student ID card here looks like.But nonetheless,I'm just gonna show it off here for no reason at all.Pardon me  if I sound a bit harsh there.(",)

So,basically any student ID card all around the world is the same,no?

And I can assure u one of them definitely look like this.lol.

For security purposes,had to blur some information there.I know.I know.am I paranoid or what?Well,with the ever changing technology nowadays,u'll never know right?

Identity theft isn't a rare case already.Not that I'm saying my identity is worth stealing.hehe:')

To be honest I am now in the school's library, studying for this evening's paper for final and I sort of feeling sleepy, thus the sudden post.

From the picture u can see I'm sitting near the window because I can't bear sitting facing a brick wall. Makes my head go all dizzy. Some green scenery doesn't hurt ey?

Ooook. That is all for now my dear blog whom I abandoned for so long.ㅠㅠ

I can't promise but I'll try to get back to you once the final is over.

All the best for final exam for anyone whose taking it and have a good bright day ahead.!

May peace be upon you.

Babai.

Annyeong.!안녕.!


Sunday, March 25, 2012

Expose Korea #3 HaemulCheolpan Pokkembap

Setelah lama berehat dari menulis tentang ExposeKorea kali ini merajinkan diri untuk
sambung balik thread khas untuk peminat2 Kpop.haha.ade kaitan ke?sepatutnye peminat Kpop
kenalah tulis pasal retis kann?takpe ah.ni pendekatan baru.haha

ok2.Kali ini nama makanan ni seperti disebut dalam tajuk tu.Ambik kau.berbelit2 lidahnya haa.
Kalau dalam hangul dieja gini 해물철판볶음밥 dan maksudnya lebih kurang
"Nasi Goreng Seafood Kuali". haha.lawak pulak aku translate dalam BM.

Makanan ini memang digoreng depan mata.Di meja kita makan, disitulah ianya digoreng.
Tapi of course, bahan2 seperti sos, sotong semua tu dah siap2 dari dapur.
Tak ade lah die nak kena bawa chopping board segala macam tu.
Rasa nye macam nasi goreng merah yang banyak dijual kat Malaysia tu.
Bezanya cuma kami di sini boleh makan yang seafood aje la ye.
Yang lain,harooommm.;)






Maaflah ye.Gambar bila dah siap digoreng tak sempat nak ambik kerana perut lapar buat muka
tak senonoh dan makan dengan lahap.=_=  tapi sempat ambik video. bolehla layan ye.tapi sorry ye.diakhir video aku terbuat suara nak minta penampor dengan abang waiter.muahahaha.*pengakuanikhlas

video




Harga makanan ni lebih murah dari satu lagi makanan yang dimasak depan mata seperti dalam
post ExposeKorea sebelum ni iaitu Bulnakji.
Kami cuma perlu membayar sebanyak 6000won++ seorang.Lebih kurang RM18++.

Monday, March 19, 2012

Teman sejati hanyalah...........

Dilla Taib's Playlist 1 by Dilla Taib on Grooveshark

Opick - Bila Waktu Tlah Berakhir

Bagaimana kau merasa bangga
Akan dunia yang sementara
Bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
Meninggalkan dirimu

Bagaimanakah bila saatnya
Waktu terhenti tak kau sadari
Masikah ada jalan bagimu untuk kembali
Mengulangkan masa lalu

Dunia dipenuhi dengan hiasan
Semua dan segala yang ada akan
Kembali padaNya

Bila waktu tlah memanggil
Teman sejati hanyalah amal
Bila waktu telah terhenti
Teman sejati tingallah sepi

Copy paste dari : here

*Ternampak lagu ini dikongsi seorang rakan di FB.Ternyata liriknya memang menyentuh jiwa.Kalo tak rasa tersentuh tu, istighfar banyak2.Allah suka hambaNya yang bertaubat.^^ Lagu ini rasanya sesuai di dengar bila rasa tak tertahan dengan tekanan dunia. Teringat kata2 seorang senior, sedangkan Rasulullah saw pun diuji dengan bermacam tekanan, inikan pula kita. Ingat, teman sejati hanyalah amal. :)

Friday, March 16, 2012

Maher Zain - Number One For Me Song&Lyrics




Lyrics::

I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I’m here for you
For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it’s time for you to rise
For all the things you sacrificed

Chorus:
Oh, if I could turn back time rewind
If I could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you
Mum I’m all grown up now
It’s a brand new day
I’d like to put a smile on your face every day
Mum I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face every day

And now I finally understand
Your famous line
About the day I’d face in time
‘Cause now I’ve got a child of mine
And even though I was so bad
I’ve learned so much from you
Now I’m trying to do it too
Love my kid the way you do

Chorus:
Oh, if I could turn back time rewind
If I could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you

Oh, if I could turn back time rewind
If I could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you
Mum I’m all grown up now
It’s a brand new day
I’d like to put a smile on your face every day
Mum I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face every day

You know you are.....the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are....the number one for me
Oh, oh, number one for me
You know you are.....the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are....the number one for me 
Oh, oh, number one

There’s no one in this world that can take your place
Oh, I’m sorry for ever taking you for granted,
ooh I will use every chance I get
To make you smile, whenever I’m around you
Now I will try to love you like you love me
Only God knows how much you mean to me

Chorus:
Oh, if I could turn back time rewind
If I could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you
Mum I’m all grown up now
It’s a brand new day
I’d like to put a smile on your face every day
Mum I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face every day

Mum I’m all grown up now
It’s a brand new day
I’d like to put a smile on your face every day
Mum I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face every day

The number one for me (x3)
Oh, oh, number one for me

**Another great song from one of my favourite singer.♥
 

Monday, March 05, 2012

Cerekarama seorang final year student.

Oh.myyyyyyyyyyyyyyy
I am officially a final year student.!!!!!
Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah.
Bersyukur yang tak terhingga kepada Allah swt atas segala-galanya.
Selama 4 tahun ni, selalu rasa nak give up.
Selalu rasa, "kenapalahhh aku pegi pilih engineering haaa?"
and frankly, the same question is still on my mind everytime rase susah.
Ko manusia tak bersyukur,Fadhilah.time senang, Allah kau lupa.time susah?nak salahkan itu ini pule yee.
Astaghfirullahalazim.Nauzubillah.
Hati ini belum kuat. Senang sungguh hanyut dalam kemewahan godaan dunia.
Setiap hari berlalu, setiap itu juga maut semakin mendekat.
Jangan hanya kejar dunia. Kejar akhirat dulu, dunia akan datang seiring.
*ingatpesanselalu.janganlupa.*

Seorang sahabat pernah beritahu,
jangan tunggu orang lain nak bimbing kita, kita juga perlu bimbing diri sendiri.

Berapa ramai antara kita yang selalu berangan,
nak cari lelaki yang dapat membimbing kita. Dapat membawa kita ke jalan lurus.bla bla.
Apalah salahnya kalau bimbing diri kita dulu ni haa. insyaAllah semoga dgn cara itu,
jodoh kita akan bertaut dengan hamba2 Allah yang juga baik imannya. Aminnn.

Okay.stop sebentar tentang tips mencari jodoh.hehe.*tapisemuadiatasbenarbelaka:)
Sempena dengan semester baru ni, marilah kita berusaha sungguh2.
Saling ingat mengingati antara kawan2. Kalau berjaya, biarlah sama2. tak gitu?
All the best seniors, juniors, friends..!

이제부터 새로운 시작으로 출발.................!^^

Sunday, February 12, 2012

Driving me crazy.

Back into blogging again.The reason for my absence?
Mostly bcoz my blog was hacked or i-dont-really-know what happened but the thing is,
all the pictures in this blog are all gone.So if u scroll over to my previous posts,
u may see this annoying black box with symbol in every box that supposedly filled with
pictures.

So i am sorry for any inconvenience becoz i dont bother to reupload all the pictures
anymore.it is soooo not fun to find all the pics again.I thought of starting all over again but
i was too tired or 'lazy',i must say,to make it done.So,bear with it ok.:)

And the other reason is bcoz i am on winter vacation.And am spending time at my lovely home here
in Dungun,Terengganu.Later on i'll update more.(pretending like anyone would even bother about it)=_=

So,till then.Gonna drive my mother to the shop now to buy kain kapan. Nanti susah pula kalau ade org meninggal esok lusa takde kain kapan.Ade sape2 nak pesan ke?;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...