Pages

Thursday, September 20, 2012

Expose Korea #4 Sundubu Jiggae

Sundubu jiggae 순두부찌개 bila ditranslate ke bahasa Melayu dgn semberononya bermaksud Sup Tauhu.
i know2.memang tak nampak macam sup pun kan.and yes.ianya berkuah merah.tapi nak buat macam mane dah 'jiggae' tu maksudnye sup.eh.boleh juge maksudnye 'stew'.hmmm.mane2 lah kan.pening kalo nak gaduh pasal ni setiap hari dan masa.=.=

Ok.makanan ni memang salah satu menu feveret jugalah sebab kebiasaanya makanan ni tak dimasak sekali dgn daging,ham or lain2 yang kite takleh makan jika ke kedai di Korea ni.tapi as a langkah keselamatan,perlu juga beritahu chef jangan letak benda2 tu ye.nothing to lose pun kalau kita bagitahu,ye dak?

Basically rasanya macam sup pedas2 yang diletak tauhu.Kadang2 depends atas kedai, ada guna tauhu jepun which i VERY like sbb tekstur nye lembut,melt in the mouth seperti kata orang putihhh. ada juga yang guna tauhu biasa seperti yang banyak digunapakai di Malaysia tercinta. ada juga kedai yang letak seafood sekali.clam,sotong etc.


Salah satu sebabnye suka order ni adalah sebab harganya yang murah compare dengan yang lain2.Satu hidangan ni plus nasi semangkuk adalah 3500won++ . Tapi depends juga jenis kedai yang kita pergi, ada yang jual lagi mahal sikit.Benci tauuu.>.< biasanya kalau bawak orang2 Malaysia datang kedai makan ni, mereka boleh je makan sebab rasenya taklah over the top Korean.i myself,dunno what that means.dah lama duk cni,lidah pun dah lali rase ke-korea-an .hihi.

Baiklah.tengok gambar ni lama2 drooling jadinye.!

안녕.!

3 comments:

fatihah fauzi said...

sdapnyo..lamo x make..hehe

BeHappy said...

nampak je sedap...makan msti ade rase masam kimchi...euwwww....

elin.shazlin said...

Assalamualaikum.. wahh macam sedap je.. nak try la nanti... =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...