Pages

Thursday, December 06, 2012

Seputih salju yang tidak terusik.

Seraya bangun dari tidur, mata dihidang dengan hamparan salju yang memutih. Bagai petanda musim sejuk kali ini bakal diserikan dengan suka duka hidup sebagai student tahun akhir di sini.5 tahun sudah.Allah,bila difikir lama masa itu berlalu.Tapi selepas sehari demi hari masa berlalu bagai tidak disedari.Tidak menunggu tidak juga berhenti.Terus setia ia memutar waktu selari dengan hukum alam ciptaan Allah ini.

"Demi masa, manusia itu berada dalam kerugian.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran."
                                                                                                                    (surah Al-Asr)


Musim sejuk kali ini bakal menjadi yang terakhir barangkali.Ketentuan Allah, siapalah yang tahu.InsyaAllah moga percaturan Allah seterusnya membawa lebih dekat kita dengan redhaNya.
"Bersangka baiklah dengan Allah."nasihat seorang sahabat bila hati goyah tatkala menerima ujian dariNya.
Walhal kegagalan, kesedihan, kesakitan, kehilangan itu kifarah untuk dosa kita yang lalu. Perlu lagi hati ini diingatkan berulangkali tentang bilamana dihukumnya kita sementara hidup di dunia fana ini lebih baik daripada berdepan dengan seksa Allah di akhirat kelak. Jangan jemu mendidik hati. Ulang lah seribu, malah berjuta kali.Siapa tahu pada akhirnya jiwa akan kembali memutih bak hamparan salju yang tidak terusik?

1 comment:

elin.shazlin said...

salam... mesti banyak pengalaman kak dilla di korea.. =)
elynn suka baca entri ni.. '"Bersangka baiklah dengan Allah."nasihat seorang sahabat bila hati goyah tatkala menerima ujian dariNya.
Walhal kegagalan, kesedihan, kesakitan, kehilangan itu kifarah untuk dosa kita yang lalu. Perlu lagi hati ini diingatkan berulangkali tentang bilamana dihukumnya kita sementara hidup di dunia fana ini lebih baik daripada berdepan dengan seksa Allah di akhirat kelak. Jangan jemu mendidik hati."

setuju sangat2 dengan apa yang ditulis..

Salam perkenalan.. Salam ukhuwah lillahi ta'ala ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...