Pages

Saturday, November 08, 2008

Jangan Mengeluh.....

Pernah baca buku Jangan Bersedih??
Dah lupa karya dari siapa tapi buku tu mmg best..
Tak rugi kalo baca.
Next entri ni aku jumpa masa tgh boring2 smbil tangan menekan mouse comp
tanpa hala tuju.
Satu kebenaran yg cikSunnyMiso rasa sewajarnya dikongsi bersama.
"Renung2kn dan slmt bramal!"(sekali lg mencedok ayat Prof.Izi)

Kita selalu Bertanya (dan Al-Quran sudah menjawabnya)

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA
YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB

"
Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB

"Allah tidak membebani ses
eorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. " - Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). "

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ? - Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MEN
JAWAB
"Cukupl
ah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. " - Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB

"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. S
esungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir." - Surah Yusuf ayat 12

Kalo korang baca betul2 pasti akan dapat mesej yg cuba disampaikan.
Bagi cikSunnyMiso sndiri,setiap kali baca artikel kat atas ni
selalu akan rasa betapa kita tak bersyukur ats nikmat yg kita kecapi selama ni..
Mengeluh itu,mengeluh ini.
Cuba kita ubah perkataan2 mengeluh kita tu kepada lafaz zikir,mcmane?
Kan ke lagi bgs?(dcni cikSunnyMiso juga mmpringati diri sndiri)
Tepuk dada,tanya selera^^




6 comments:

nudzirah said...

la tahzan adalah karya Dr. 'Aidh Abdullah Al-Qarni...karya asal dalam bahasa Arab rasanya tapi dah diterjemahkan dalam pelbagai bahasa contohnya bahasa inggeris, indonesia, perancis(ni macam merepek je, tapi macam pernah dengar..tapi jangan percayalah yang ini)
kalau nak pinjam beritahu saja ye...saya ada versi bahasa malaysia...

*sUnNyMiSo* said...

thnks for the info..^^
dh prnh baca yang bahagian 1
yg len2 blom bc lagi..

aLwEz aLiN said...

ngee...
tq coz ltk aticle nie..
mengingatkn yg lpe...(cam traser lak)

AiNee said...

aku suke prof izi.dia pakai perfume wangi giler.nk tersumbat hidung aku.hahaha..

*sUnNyMiSo* said...

prnh jupe die ke??
kirim salam kat die wes..
ak minat dowh die..

ur awesome sista said...

ye ah..siap ckp ag..syg dok tgkp gmbr..ye mmg kelako thp gaban ah..huhuhuhuu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...