Pages

Wednesday, June 04, 2008

~Trip to Korean's Folk Village~

video

"Apa benda la yang dorang terkinja2 menari ni?"kata pembaca2 dlm kotak fikiran masing2..huhu~~
Okla,sekarang nak cerita pasal trip Malaysia Programme ke Korean Traditional Folk's Village lak..Yang korang tgk kat ats tu nama nya ialah 사물놀이 (samullori)..
kalo kat M'sia kira mcm tarian zapin,inang,etc..



Korean Traditional Folk's Village ni kalo dari SNU (Seoul NAtional Uni) amek masa kire2 45minit prjalanan,x jauh sgt pun (lecturer kencang je ckp smpai 2jam lebey,ceh!huhu~~)Tempat ni kiranya mcm muzium la..kalo ikutkan hati memang tak nak pegi tmpt2 sejarah ni,bosan tp dh nk wat camne,xtvt wajib,ikut je laa..
Kitorg "brkampung" kat sane dr pagi smpai la ke petang..pagi tu ktorg jln2 sendiri pastu tgk mcm2 tradisinal show kat ctu trmasukla samullori ni..selain tu,ade jugak die perfomed dorg pnye tradisional marriage (mmg bosan giler time ni..huhu~~),dorang main benda cam jongkang-jongket)..


Lps habis sume xtvt pagi tu,kire2 kul 12tghari kitorg 'dipaksa' plak mkn mknn tradisi dorg yg smpai sekrg masih lg mnjadi mknn feveret dorg iaitu 'bibimbap"..benda ni sbnrnye cam nasi goreng gak cuma kite kacau sume rencah2 tu ms nk makan tu haa..dalam tu ade nasi sket (nasi korea lembik,hampeh x sdp..hehe..),telur goreng kuningnye x msk (yucks,i hate..),sayur2 yg byk gile,sos cili (kate dorg bnda tu pedas,tp frankly speaking,tipu je dorg tu sbnrnye,x pds lgsg..huhu~~)

So,dipendekkan crite ptg tu dlm pukul 3 camtu kitorg pnye trp pun tamatla..tp kitorg ade lagi ms sejam lebih utk merayau-rayau dan mmbeli cenderahati yg semmgnye cekik darah blake..hehe..~~pastu tetiba je kwn2 ak ajk pegi umah hantu kat situ..kat sane trjadila episod lawak pd hr tu..blm msk pun lg sume dh siap jerit2 sbb takut..hehe..nasib baik lps tu ade la seorg kwn lelaki ni yg msk skali,so baru la brani melangkah msk ke dlm..all the way dlm umah hantu tu kitorg asyik jerit je..trcabut biji tekak dibuatnye..hehe..yg msk umah tu ak,k.gee,tiha,min, n mira..yg plg kuat jerit tekala sape??mstila mira..hehe..(jgn mrh..)sbnrnye umah tu x menakutkn pun,setakat hantu dlm bks kaca ape nk takut tp kalo dh msk tp x jerit tak thrill la kn..so kitorg pun buat2 la jerit dgn sekuat hatinye..kihkih..

So,overall trip tu best la jugak rsnye..especially time discover tmpt tu ngan kawan2..lagi yg best kitorg smpt tgk penggambaran drama korea yg buat kat situ..mmg mcm real.huhu~~
ok..till then...

Bergmbr ala2 Spice Girl..hehe~~

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...