Pages

Monday, February 23, 2009

singamengaum??

Sape sepanjang idup ni die x pernah menguap?
angkat tangan!!
huhu~
mustahil wujud org yg x pernah menguap kn?
ok..kali ni tetiba rs nk tulis entri pasal menguap
atau dlm englishnye yawn..
kesnye,ak slalu je nmpk org yg suka menguap
x hengat dunia..
skali tgk cam apek cina kat kedai kopi,
dua kali tgk cam singa mengaum!
muahaha
ok,mula2 mari kite cari bagaimana trjadinye kejadian menguap ni..
hmm..lps berbalan2 mata search kat google,akhirnye
adela jumpa beberapa teori psl menguap/yawn ni..
jum tengok..

--> bila kite tgh mengantuk atau tgh bosan nk tahap gaban,kite x bernafas secara normal.
apa maknenye tu?haa..maknanya,kite brnafas dlm kadar yg perlahan
(namenye pun tgh boring kn,cuba anda bygkn...) mmbuatkn kadar oksigen yg disedut
berkurang dgn byknye..so,utk gantikn oksigen yg x cukup tu,trjadila kejadian
menguap tu..paham??(kalo x paham sila buka buku biologi ye..^^)

--> ade juga teori mengatakn menguap ni adalah satu tindakan refleks bila kita dh mengantuk
atau boring.tp ade juga kate yg menyedut byk oksigen x brmakna kite bley kurangkn
menguap dn menyedut byk karbon dioksida juge tak bermakna kite akn slalu menguap..
(apekah maksud ni??act,ak pun x paham..muahaha)

--> satu lg teori ade ckp,menguap ni membantu badan kita stretching (mcm wktu pj kite zmn2
sekolah dlu).. :)

ok..sekrg dh tau punca menguap ni,seterusnye jum kite tgk ape perlu kite
buat kalo dh menguap...bahagian ni penting nih..silakn bace tuan2 dn puan2..hehe

rsnye sume mgkin dh tau menguap juga ade garis panduannye dlm Islam.
Dari Rasulullah saw,baginda bgtau kat kite sume yg
menguap itu datangnye dari syaitan.
So, bila kita menguap atau rasa cam nak menguap,
hendaklah kite menahannya atau kalo dh mmg x mampu,
tutupla mulut dgn tangan.
Bkn saje sekadar menutup dan menahan diri dari menguap (dengan sedaya upaya),
tapi kite juga kna elak dari keluar bunyi ketika menguap.(tau la,menguap tu best kn..)
kenape xleh kuarkn bunyi?
Sebab bila seseorang itu menguap sambil mengeluarkan bunyi,
syaitan akn ketawa bergolek2 tgk kite..(eee..buat sakit ati je..)
ni adelah dari Hadis riwayat al-Bukhari.
bukan aku reka nih..

so,moral of da story tutupla mulut tu kalo nak menguap ye..
pesanan ni universal..
utk sape2 sahaje,trmasuklah utk diri ciksUnnyMiso skali..
alaa..bkn susah sgt pun kn..
angkat tgn sket jadila..
bkn berat pun,btol tak?


orgutan:mau jadi macam saye??

p/s : sharing is caring~~

3 comments:

Hazwan Arif said...

menguap bagus utk tidor..
haha

.::kusharzwaneey::. said...

ye benar..setuju ngan dieyla..kuikuikuikui..tapi benar jugak kata hazwan arif,bile da menguap tu, sangat best untuk masuk tidur..zzzZZzzzZZz~~~lalallaala...

*sUnNyMiSo* said...

btol gak tu..
especially menguap waktu
lecturer tgh mengajar..
dlm kepala trbayang katil je..
huhu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...